Efter dåden: Frankrike har stängt sina gränser

Skottlossningar, explosioner och ett gisslantagande som slutade i ett blodbad med minst 100 döda. Åter skakas Paris av koordinerade terrorattacker. Frankrike har infört undantagstillstånd och stängt sina gränser.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Kamil Zihnioglu / TT
Foto: Kamil Zihnioglu / TT
Annons
Kamil Zihnioglu / TT
Foto: Kamil Zihnioglu / TT
Många döda i Parisljsp.lwcdn.com

Enligt uppgift till BBC togs runt 100 personer som gisslan i konserthallen Le Bataclan, en av Paris mest kända scenställen där större nationella och internationella artister uppträder, enligt den officiella sajten för Parisregionen.
Fredagskvällens program var rockbanden White Miles och Eagles of Death Metal.
Radiojournalisten Julian Pearce var i konserthuset när terroristerna urskillningslöst sköt ihjäl unga människor.

Foto: Kamil Zihnioglu / TT
Annons
Annons
  • Jag såg åtminstone 20 personer dödas och skadas. Det var ett blodbad. Ett blodbad. De sköt konstant under nästan 15 minuter, sade han till CNN.
  • Jag har flera vänner som fortfarande är inne i huset. De är inte säkra utan gömmer sig i små utrymmen och skickar sms till mig.

CNN: Var terroristerna maskerade?

  • Nej, de hade inga masker, och de pratade inte med varandra. Jag såg ansiktet på en av dem. Det var en ung kille, max 25 år. En helt vanlig kille.

Ett antal personer inne i Le Bataclan uppges ha tagit sig upp på taket. Det berättar parisbon Salvatore Lecause, vars vän är bland dem.

  • Min vän sms:ade precis och berättade att de har lyckats ta sig upp på taket och är säkra nu, säger han till TT.

Enligt vännen på plats ska skottlossning ha pågått under en längre tid.

  • Han säger att gärningsmannen sköt i 20 minuter. Det måste ha varit en massaker där inne.
    Flera explosioner hördes i närheten av konserthuset där gisslan hölls, berättade vittnen till Reuters en stund efter midnatt. Kort därpå uppgav AFP att polisen stormat konserthallen. Vid ettiden kom uppgifter om att gisslandramat var över och att två terrorister dödats.

Vid 22-tiden kom rapporter om att två män öppnat eld med automatvapen på en bar, Le Carillon, i centrala Paris. Skottlossningen ägde rum i 10:e arrondissementet, nära rue Bichat. Enligt tidningen Liberation, vars reporter var på plats, krävdes där flera dödsoffer och flera personer skadades.
Samtidigt inleddes attacken mot konserthuset på boulevard Voltaire.

Franska medier rapporterade i samma veva om minst ett par explosioner nära fotbollsarenan Stade de France där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch. Publiken kunde höra den första explosionen i 20:e matchminuten — utan att då ha en aning om vad som hänt.
En av de två explosionerna vid Paris nationalarena kom från en självmordsbomb, uppgav AFP.

Annons
Annons

Frankrikes president Francois Hollande, som satt på hedersläktaren på Stade de France, lämnade arenan under matchen och kördes till inrikesdepartementet. Publiken hölls kvar på arenan efter slutsignalen.
Hollande samlade till ett krismöte med regeringen vid midnatt med anledning av attackerna i Paris, skriver Reuters.

Vid midnatt meddelade han att undantagstillstånd för hela landet är utlyst och gränserna stängs. Hollande sade i ett direktsänt tv-tal att detta är en terrorattack av icke tidigare skådat slag som pågår.
Slag i slag kom uppgifterna om skottlossning, explosioner och gisslantagande.
Tv-bolaget BFM TV rapporterade att minst 40 dödsoffer. Sedan kom beskedet om minst 100 döda enbart i konserthallen.

Polisen utgår från att det finns ett samband mellan dåden, som tycks vara koordinerade och bär alla tecken av att vara utförda av terrorister.
Attackerna i Paris genomfördes på sex platser i staden, enligt CNN. Invånare i Paris uppmanas att hålla sig inomhus efter attackerna. Fransk militär har kallats in till områden runt Paris, rapporterar BBC. Åtgärden ska ses i ljuset att Paris i januari utsattes för terrorattacker som tog 17 liv och tre terrorister sköts ihjäl.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons