Annons
X
Annons
X

Flera döda i bankbrand i Aten

Minst tre personer omkom i dag när demonstranter satte eld på en bank i Greklands huvudstad. Två byggnader i staden har satts i brand av demonstranterna, och enligt den grekiska brandkåren kan flera vara instängda. Flera personer har skadats och fem personer har förts till sjukhus.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)

Demonstranterna har kastat både sten och brandbomber mot butiker och banker under dagen, i samband med den generalstrejk som lamslår landet. Tåg, flyg, bussar och båtar står stilla i dag.

Utanför parlamentet i Aten försökte demonstranter storma genom att bryta igenom avspärrningarna, men stoppades av polis med tårgas.

Sammanstötningar förekommer också i Thessaloniki, där polis använder tårgas mot ungdomar som kastar sten mot butiker.

Annons
X

Strejken innebär att tåg, bussar och färjetrafik står stilla i samt att flygtrafiken stoppas.

Hundratusentals offentliganställda inledde protesterna redan i går. Dagens strejk är den tredje generalstrejken på lika många månader och sker samtidigt som regeringen skyndar på att driva igenom åtstramningspaketet i parlamentet.

Greklands största fackföreningar kallade till demonstrationerna för att protestera mot nedskärningar och skattehöjningar.

Från Svenska kyrkan i utkanten av den gamla stadsdelen Plaka i centrala Aten såg kyrkoherde Tommy Sandberg demonstrationståget som passerade ett 50-tal meter bort. Det vällde in demonstranter i gränderna, berättar han.

– Och inga svartklädda och maskerade Reclaim the street-ungdomar, utan ganska normala människor.

Stämningen i staden har han svårt att uttala sig om, men berättar om djup upprördhet bland grekerna över förslag som exempelvis kraftigt höjd pensionsålder och slopade extra månadslöner.

Aten TT-Reuters

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X