Annons

Fler växlar mellan partier

Svenskarna bestämmer sig allt senare för hur de ska rösta. Majoriteten fattar numera beslutet först i augusti eller september och fler och fler är otrogna sina tidigare partier.

Uppdaterad
Publicerad
”Jag har röstat en gång innan, på Piratpartiet, då bestämde jag mig säkert ett halvår i förväg. Jag tror inte att jag kommer  att byta block i höst. Det parti som står mig närmast just nu är nog Vänsterpartiet”, säger Timmy Sjöberg, 23 i Solna.
”Jag har röstat en gång innan, på Piratpartiet, då bestämde jag mig säkert ett halvår i förväg. Jag tror inte att jag kommer att byta block i höst. Det parti som står mig närmast just nu är nog Vänsterpartiet”, säger Timmy Sjöberg, 23 i Solna. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

1964 väntade bara 18 procent av svenskarna till själva valrörelsen för att bestämma vilket parti som skulle få deras röst. I senaste riksdagsvalet var motsvarande siffra 58 procent, visar valundersökningarna från Statistiska centralbyrån och Göteborgs universitet.

”Jag har röstat en gång innan, på Piratpartiet, då bestämde jag mig säkert ett halvår i förväg. Jag tror inte att jag kommer att byta block i höst. Det parti som står mig närmast just nu är nog Vänsterpartiet”, säger Timmy Sjöberg, 23 i Solna.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons