Annons
X
Annons
X

Fler växlar mellan partier

Svenskarna bestämmer sig allt senare för hur de ska rösta. Majoriteten fattar numera beslutet först i augusti eller september och fler och fler är otrogna sina tidigare partier.

(uppdaterad)
”Jag har röstat en gång innan, på Piratpartiet, då bestämde jag mig säkert ett halvår i förväg. Jag tror inte att jag kommer att byta block i höst. Det parti som står mig närmast just nu är nog Vänsterpartiet”, säger Timmy Sjöberg, 23 i Solna.
”Jag har röstat en gång innan, på Piratpartiet, då bestämde jag mig säkert ett halvår i förväg. Jag tror inte att jag kommer att byta block i höst. Det parti som står mig närmast just nu är nog Vänsterpartiet”, säger Timmy Sjöberg, 23 i Solna. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

1964 väntade bara 18 procent av svenskarna till själva valrörelsen för att bestämma vilket parti som skulle få deras röst. I senaste riksdagsvalet var motsvarande siffra 58 procent, visar valundersökningarna från Statistiska centralbyrån och Göteborgs universitet.

–Valspurten betyder mer än för 40 år sedan. Det innebär inte att effekten behöver bli att ett visst parti går starkt fram, det kan jämna ut sig mellan dem. Men potentiellt sett betyder valspurten mycket mer nu, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Exempel på starka spurter på senare tid är Kristdemokraterna 1998, Folkpartiet 2002, Junilistan i Europaparlamentsvalet 2004 och Feministiskt initiativ som i senaste EU-valrörelsen gick från att vara omätbara till att få några procent med hjälp av Benny Andersson.

Annons
X

Socialdemokraterna däremot, påpekar Sören Holmberg, är notoriskt dåliga valspurtare.

–Socialdemokraterna är Sveriges sämsta spurtparti i våra mätningar. Vartenda val de senaste 50 åren har de förlorat stöd under valrörelsen. Det betyder att de behöver lite fallhöjd.

Vi inte bara bestämmer oss för hur vi ska rösta senare, svenskarna byter även parti betydligt oftare nuförtiden. Mellan valen 2002 och 2006 bytte 37 procent av väljarna parti. I början av 1960-talet var bara 11 procent partibytare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Parallellt blir det allt färre som själva identifierar sig som anhängare till ett visst parti. På knappt 40 år har andelen väljare som betraktar sig som partianhängare minskat dramatiskt från 65 till 31 procent, enligt SCB och Göteborgs universitet.

  Men valforskaren Henrik Oscarsson påpekar på sin blogg att ett sent beslut inte behöver betyda att man är villrådig. De flesta sista minuten-väljare röstar på ett parti som de fastnat för tidigare eller som de lutat åt att rösta på hela tiden. De vill helt enkelt lämna dörren öppen för nyheter och överraskningar i valrörelsen.

  Oscarsson framhåller också att även om partibytarna blir allt fler, så har två tredjedelar av alla partibytare i närtid gått mellan partier i samma block.

  Annons
  Annons
  X

  ”Jag har röstat en gång innan, på Piratpartiet, då bestämde jag mig säkert ett halvår i förväg. Jag tror inte att jag kommer att byta block i höst. Det parti som står mig närmast just nu är nog Vänsterpartiet”, säger Timmy Sjöberg, 23 i Solna.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X