Fler växlar mellan partier

Svenskarna bestämmer sig allt senare för hur de ska rösta. Majoriteten fattar numera beslutet först i augusti eller september och fler och fler är otrogna sina tidigare partier.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
”Jag har röstat en gång innan, på Piratpartiet, då bestämde jag mig säkert ett halvår i förväg. Jag tror inte att jag kommer  att byta block i höst. Det parti som står mig närmast just nu är nog Vänsterpartiet”, säger Timmy Sjöberg, 23 i Solna.

”Jag har röstat en gång innan, på Piratpartiet, då bestämde jag mig säkert ett halvår i förväg. Jag tror inte att jag kommer att byta block i höst. Det parti som står mig närmast just nu är nog Vänsterpartiet”, säger Timmy Sjöberg, 23 i Solna.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

1964 väntade bara 18 procent av svenskarna till själva valrörelsen för att bestämma vilket parti som skulle få deras röst. I senaste riksdagsvalet var motsvarande siffra 58 procent, visar valundersökningarna från Statistiska centralbyrån och Göteborgs universitet.

–Valspurten betyder mer än för 40 år sedan. Det innebär inte att effekten behöver bli att ett visst parti går starkt fram, det kan jämna ut sig mellan dem. Men potentiellt sett betyder valspurten mycket mer nu, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons