Annons

Fler väljer tåget – nu storsatsar SJ

Fler svenskar ställde bilen, valde bort flyget och reste med SJ under det tredje kvartalet.

Det ökade resandet gav ökad vinst för bolaget, som nu gör investeringar för att fördubbla kapaciteten.

Under strecket
Fanny Hällegårdh / TT
Publicerad

Fatma Almousa, 54, har rest från Göteborg för en jobbintervju i Stockholm. "Jag väljer helst tåget för att det är bekvämast och jag är van vid det. Det är mer utrymme på tåget och man kan sitta och ta det lugnt med en kopp kaffe. Dessutom är jag rädd för att flyga."

Foto: Karin Wesslén / TT Bild 1 av 7

Anders Hwatz, 43, ska resa tillbaka till Göteborg efter några dagars semester i Stockholm. "Jag har alltid gillat att åka tåg. Det är mysigt och går smidigt. Klimatdebatten har nog gjort att jag tänker lite mer på miljön också".

Foto: Karin Wesslén / TT Bild 2 av 7

Berit Agerback, 66, reser till Sundsvall tillsammans med sin man. De väljer helst tåget när de reser. "Det är naturligtvis ett mer miljövänligt alternativ, och det är lättare i stället för att sitta efter vägarna och köra bil. Flyget var inte ett alternativ för oss."

Foto: Karin Wesslén / TT Bild 3 av 7

Martina Nord, 34, tar tåget från Stockholm för att träffa sin familj i Linköping. "Jag väljer tåget så ofta jag kan. Det är ett skönt sätt att resa och man kan jobba och läsa samtidigt. Nyligen reste jag till Köpenhamn för en jobbresa, och jag valde att resa med tåg då också i stället för flyget."

Foto: Karin Wesslén / TT Bild 4 av 7

Gunilla Ternert, 69, har rest från Eskilstuna för att träffa vänner i Stockholm. "För mig är det tiden och kostnaden som påverkar, inte miljön. Om jag ska till Umeå tar jag flyget, det går snabbare. Ska jag till Göteborg går det snabbare med tåg. Jag känner ingen flygskam, jag flyger när jag måste, och det är ganska sällan."

Foto: Karin Wesslén / TT Bild 5 av 7

Jonas Engholm, 36, arbetar inom järnvägen och har rest från Sundsvall till Stockholm för en utbildning. Det var inte klimatdebatten som gjorde att han valde tåget. "Det har inte med Greta Thunberg att göra. En riktig fördel med att åka tåg är att man kommer direkt in i stadskärnan. Men andra gånger när tiden är emot en väljer jag flyget."

Foto: Karin Wesslén / TT Bild 6 av 7

SJ:s vd Crister Fritzson. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 7 av 7

Den statliga tågoperatören SJ redovisar en vinst före skatt på 198 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 93 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Nettoomsättningen landade på 2 048 miljoner kronor, jämfört med 1 848 miljoner kronor för ett år sedan.

Annons
Annons
Annons