Fler vakanser och lägre hyror

Under strecket
Publicerad
Annons

– Men det är långt ifrån en homogen utveckling. Det finns lokaler som kan nå hyresnivåer i nivå med citykärnan. Och det finns ett fortsatt stort intresse för nya, moderna lokaler eller ombyggda lokaler, säger Paul Kivimets, analytiker vid fastighetskonsulten Jones Lang LaSalle.
Tuffast är det för de lokaler i övriga innerstaden som har långt till allmänna kommunikationer. Paul Kivimets tar Norrtull som exempel. Vid Stockholms tullar generellt kan man räkna med hyrestoppnivåer strax över 2 000 kronor per kvadratmeter och år.

Andra delar av Stockholms innerstad där det börjat kärva, enligt Jones Lang LaSalle, är västra Kungsholmen. Minskad efterfrågan präglar framför allt äldre lokaler som inte fått den uppfräschning som kräsna hyresgäster kräver. Topphyror runt 2 000 kronor per kvadratmeter och år är att räkna med på västra Kungsholmen, liksom i Värtahamnen.
En positiv utveckling som gynnar Stockholms innerstad utanför city är det flyttåg som går just från Stockholms city. Många hyresgäster har inte råd
att betala högre hyror för en lokal mitt i smeten. En hel del väljer därför en annan lokal innanför tullarna.
Å andra sidan pågår ytterligare en flyttström - från innerstaden till närförorter som Solna och Sundbyberg (se artikel på tidigare uppslag). Och totalt sett ger detta ett minus för övriga innerstaden.

Annons
Annons
Annons