Fler USA-soldater har stupat efter att kriget förklarades över

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Antalet stupade amerikanska soldater är högre nu än under krigsfasen när 115 omkom. Under de följande sex månaderna har 116, inklusive gårdagens två offer, dödats i strid eller attentat.
Om nu planeringen för efterkrigsfasen kritiserats har den akuta militärsjukvården både uppmärksammats och fått beröm. Antalet dödade skulle varit betydligt högre om inte nya rutiner införts och om inte soldaterna utrustats med skottsäkra kevlarvästar som skyddar viktiga organ.
I militärhistorien slutade skador på slagfältet ofta med döden till följd av blodförlust, farliga infektioner eller i väntan på transport till fältsjukhus. I Irak har logistiken förfinats efter erfarenheterna i först i Vietnam, sedan i Kuwaitkriget och i Kosovo. Mobila operationsenheter finns med i frontlinjen, liksom blod och andra förnödenheter som snabbt kan sättas in av sjukvårdare. Helikoptrar användas för att omedelbart föra sårade till sjukhus.

– Överlevnadstalen i Irak och Afghanistan är de högsta de varit någonsin i krigens
historia, konstaterade läkaren William Windenwerder, med ansvar för sjukvården inom amerikanska försvaret, i en debattartikel i tidningen USA Today häromdagen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons