Annons
X
Annons
X

Fler titlar till Kim den yngre

Kim Jong-Un fick under tisdagen fler utnämningar till höga poster i det nordkoreanska systemet. Han blev invald i det styrande partiets centralkommitté och viceordförande i partiets militärkommission.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)

I måndags fick Kim, som ännu inte fyllt 30, generals rang. Sammantaget stärker utnämningarna spekulationerna om att ett maktövertagande förbereds i det slutna Nordkorea. Landets ledare Kim Jong-Il tros vara vid dålig hälsa och planera att göra yngste sonen till sin efterträdare.

Den officiella nyhetsbyrån meddelade på tisdagen att Kim Jong-Il hade besökt partikongressen, den första på 30 år i Nordkorea.

Tidigare hade massmedierna i Nordkorea spridit bulletiner om hur delegaterna jublade efter att ha återvalt Kim till posten som partiets generalsekreterare.

Annons
X

KCNA skrev att konferensen pågår vid ”ett historiskt tillfälle när en omsvängning utförs i. . . byggandet av en blomstrande socialistisk nation”. Det är dock oklart om de orden på något sätt är kopplade till spekulationerna om att Kim Jong-Il snart kommer att ersättas av sonen Kim Jong-Un.

Den yngre Kim har för första gången officiellt nämnts i Nordkorea, i form av den äldre Kims beslut från i måndags om att utnämna honom och fem andra till generaler.

Pyongyang TT-Reuters

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X