Fler testas i Stockholm – men inte vårdpersonal

Ett provtagningstält utanför Karolinska i Solna.
Ett provtagningstält utanför Karolinska i Solna. Foto: Patrik Österberg/TT

Region Stockholm testar allt fler personer för coronaviruset, men särskilda tester för sjukvårdspersonal görs ännu inte.

– Jag hade önskat att vi hade haft masstester av personalen, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Stockholm är i särklass när det gäller konstaterade fall av coronasmitta. Veckans facit för Stockholm är en dryg dubblering av antalet konstaterade fall till 1 650, vilket betyder att över fyra av tio konstaterade fall i Sverige finns i Stockholm.

Under veckan har antalet inlagda coronapatienter i Stockholm ökat från 258 till 535 och antalet rapporterade dödsfall var på söndagen 68 jämfört med nio en vecka tidigare.

Antalet genomförda tester i Region Stockholm har också ökat kraftigt, från cirka 300 tester per dag i början på veckan till 700 i slutet på veckan.

Det finns en risk, enligt Johan Styrud, för att coronaviruset har spridit sig bland patienter. Framför allt i ett tidigt skede, då sjukhuset inte hade två parallella inflöden. De testar numera alla patienter som läggs in för covid-19.

Patienter med coronaliknande symtom som inte behöver sjukhusvård testas däremot inte.

– Det går inte att komma hit för att bli testad. Om du är ung, pigg och frisk och hostar så kommer du skickas hem igen.

Han säger att det inte går att veta om personalen har blivit smittad, eftersom de inte testas. I stället så får anställda med symtom stanna hemma från jobbet, vilket innebär att vissa avdelningar har en sjukfrånvaro på omkring 25 procent.

– Jag hade önskat att vi hade haft masstester av personalen, så att de som är lite förkylda kunde veta om de är smittade. Många som har småbarn är ju ofta lite förkylda. Hade du vetat att du inte har covid-19 så hade du kunnat arbeta ändå.

Har någon i personalen blivit allvarligt sjuk i covid-19?

– Det vill jag inte svara på.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons