Annons
X
Annons
X

Fler tar farlig väg till Sverige

Antalet asylsökande från Syrien har fördubblats sedan i somras, och för deras nära anhöriga öppnas en säker väg till Sverige. Men de flesta syrier är fortfarande hänvisade till samma livsfarliga resa som Toma Kourie och hans lillebror Michel. De blev fängslade, misshandlade och höll på att drunkna i Medelhavet.

Toma Kourie från Syrien var på väg i tio månader innan han kunde hålla om sin syster Barbara i Södertälje.
Toma Kourie från Syrien var på väg i tio månader innan han kunde hålla om sin syster Barbara i Södertälje. Foto: YVONNE ÅSELL

FLYKTINGVÅG

Var han rädd när flyktingbåten höll på att sjunka utanför den turkiska kusten? 25-årige Toma skrattar till och rycker på axlarna.

Hur var det med lillebror Michel som han flydde tillsammans med?

– Jag var säker på att jag skulle dö, säger Michel. Jag slöt mina ögon och bad, och bad och bad.

Annons
X

Toma och 19-årige Michel är kristna syrier och flydde från hemstaden Qamishli i nordöstra Syrien. Målet var hela tiden Sverige och en syster i Södertälje. Det är hos henne de befinner sig när de berättar för SvD om sin tio månader långa flykt.

De dödliga flyktvägarna till Europa blev storpolitik när 360 flyende drunknade utanför den italienska ön Lampedusa i början av oktober. EU-toppmötet den 24–25 oktober lämnade frågan utan åtgärd. Men ett svenskt myndighetsbeslut från början av september har öppnat en säker väg till Sverige för ett antal syrier.

Beslutet innebär att asylsökande från Syrien i normalfallet beviljas permanent uppehållstillstånd. Antalet asylsökande från Syrien har fördubblats sedan dess, enligt färska siffror från Migrationsverket som SvD har tagit del av.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förändringen betyder också att många fler syrier i Sverige kan ansöka om familjeåterförening, antalet kommer nästan att tredubblas. I verkets nya prognos räknar man med 13 000 ansökningar nästa år. Det öppnar alltså en säker väg för ett antal syrier – minderåriga barn med föräldrar i Sverige, och den som har make eller maka här. Men de allra flesta kommer att vara hänvisade till samma sorts resa som Toma och Michel.

  Sommaren 2012 gick det fortfarande att hoppa på en buss i Qamishli och resa till Libanon. Bröderna gjorde det och bodde några månader i en förort i östra Beirut, där det vimlade av flyktingar från Syrien.

  ”De slog och sparkade mig precis överallt”
  Toma Kourie om behandlingen i ett fängelse i Libanon.

  Ett misslyckat försök att flyga till Italien via Istanbul slutade med att de skickades tillbaka och fängslades i Libanon.

  De satt tjugo personer i ett litet rum, utan belysning, sovplatser eller toalett. Den tredje natten hämtades en av fångarna, och de som var kvar hörde en utdragen misshandel i rummet bredvid. Sedan ropade de Tomas namn, och han fördes till det andra rummet.

  – De sa att nu tar vi ut din lillebror och ger honom stryk. Men jag sa att det är bättre att ni ger er på mig.

  Så blev det. Tomas händer bakbands och fem vakter med grova kängor turades om.

  – De slog och sparkade mig precis överallt. Det höll på i tio minuter, en kvart, tills jag var helt borta.

  Bröderna Kourie dömdes till sex månaders fängelse, men släpptes fria sedan deras far – som rest dit från Syrien – hade mutat en åklagare med 5 000 dollar för båda sönerna. De var fria, men efter tre–fyra månader hade de inte kommit någonstans alls.

  Natten då de klev ombord på båten, som skulle ta dem från Turkiet till den grekiska ön Lemnos, hade de varit på flykt i över ett halvår, och redan gjort ett misslyckat försök att ta sig till Grekland landvägen.

  Det var dags för havet och smugglaren hade lovat dem en stor båt. Men när de kom till stranden var den bara sex meter lång – och 29 personer skulle rymmas ombord.

  – Vi fick med oss hinkar att ösa med, säger Toma.

  När vattnet började forsa in tvingade de smugglaren att vända tillbaka och sätta av kvinnor och barn. 18 personer anlände till Lemnos i gryningen. De omhändertas av myndigheterna men har passerat den till synes oöverstigliga EU-gränsen.

  Från Lemnos tar de sig till Aten, och träffar en smugglare som – för 45 000 kronor per person – ska hjälpa dem med falska handlingar och flyg till Sverige. Det misslyckas fem gånger, men den sjätte får Michel följa med planet.

  Toma blir kvar, men reser på ett lastbilsflak – packat med flyktingar och varor – till Italien, skaffar rumänska id-handlingar och tar sig via Milano till Köpenhamn, där han kliver på ett tåg till Sverige. Efter en flykt som varat nästan ett år omfamnar han sin lillebror på Södertälje Syd.

  – Det var som en dröm, säger Toma Kourie och spricker upp i ett leende.

  Brödernas flykt till Sverige – i sju steg svd.se Tre vanligaste flyktingrutterna till Europa svd.se Tre vanligaste flyktingrutterna till Europa svd.se Brödernas flykt till Sverige – i sju steg svd.se

  Erik Paulsson Rönnbäck

  Annons
  Annons
  X

  Toma Kourie från Syrien var på väg i tio månader innan han kunde hålla om sin syster Barbara i Södertälje.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 2

  Syriske flyktingen Toma Kourie lyckades ta sig till Sverige med sin yngre bror – en strapats som tog dem tio månader.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X