Annons
X
Annons
X

Fler sysselsatta 2009 än 2006

Under 2009 var 40 000 fler i åldrarna 16-64 år sysselsatta jämfört med 2006, då regeringen tillträdde, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB), siffror som statsminister Fredrik Reinfeldt tog fasta på under frågestunden i riksdagen på torsdagen.

Av TT
(uppdaterad)

– Det visar att den aktiva krispolitiken spelat roll, sade han.

Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesman Sven-Erik Österberg och Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson målade upp en helt annan bild och menade bland annat att sysselsättningen minskat kraftigt det senaste året.

Det fortsatta käbblandet om siffrorna ska ses i ljuset av att Reinfeldt hade fel om sysselsättningen i partiledardebatten i SVT i söndags. Då sade han att det nu var 100 000 fler sysselsatta jämfört med när den borgerliga regeringen tillträdde 2006. Felet hängde ihop med att SCB nu mäter på ett annat sätt, försvarade sig statsministern med.

Annons
X

– Det är mycket siffror, säger Reinfeldt med ett leende.

– Vad vi försöker säga är att i början av mandatperioden växte sysselsättningen till historiska nivåer. Sedan kom en finanskris, kanske den värsta sedan 20-30-talen. Vi var rädda för att tappa 300 000 jobb. Nu kanske det stannar på 100 000-120 000. Ökningen i början var så stark att den inte helt har tagits tillbaka, säger han.

Reinfeldt konstaterar också att det är en stark efterfrågan i ekonomin nu.

– Vi talar kanske om Europas högsta tillväxtsiffror i Sverige, säger han.

Det kan göra det möjligt att hålla tillbaka ökningen av arbetslösheten och snart kunna diskutera hur grunden ska läggas för att jobben ska komma tillbaka.

– Fallet har motverkats av en ökad efterfrågan. Vi har något så ovanligt för svensk ekonomi att det är en inhemskt driven tillväxt snarare än en exportledd. Det beror naturligtvis på att folk har fått sänkt skatt, har mer i plånboken, konsumerar mer och det dämpar arbetslöshetsökningen.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X