Annons
X
Annons
X

Fler Sverigedemokrater i migrationsdomstolarna

Antalet sverigedemokratiska nämndemän ökar rejält i landets fyra migrationsdomstolar. Det handlar om en fördubbling till följd av partiets framgångar i höstens val.

**Anne Ramberg **på Svenska advokatsamfundet oroas av utvecklingen att allt fler från ett invandringskritiskt parti är med och avgör migrationsmål.

– Det hotar domstolarnas trovärdighet, det är en djupt olycklig utveckling, säger hon till Ekot.

I Sverige finns fyra migrationsdomstolar - Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå. De sorterar under förvaltningsrätten och nämndemännen som utses av fullmäktige i respektive region eller landsting brukar fördelas enligt valresultatet.

Annons
X

Störst andel nämndemän får nu Sverigedemokraterna i Skåne med 48 av de sammanlagt 312 nämndemännen.

Bo Forsberg, advokat i Luleå med många års erfarenhet från olika migrationsmål, oroas inte bara av risken för politiska bedömningar med fler Sverigedemokrater i migrationsdomstolarna.

– Blotta misstanken hos dem som ska få sin sak prövad att de inte står inför en opartisk rätt, är ett problem för domstolen, säger han till Ekot.

Men kritiken tillbakavisas av Patrik Jönsson, riksdagsman för SD och nämndeman i migrationsdomstolen i Malmö.

– En lagstiftning ska följas. Om du tittar på Miljöpartiet som i princip är för en ohämmad invandring, då är de ju åt motsatt håll. Men det är inte min uppfattning att nämndemän från varken Miljöpartiet, Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna eller något annat parti gör sådana bedömningar, utan man är där och man är opartisk när man är där, säger han.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X