Annons
X
Annons
X

Fler svenskar ska sättas in i Afghanistan

Den svenska styrkan i Afghanistan kan utökas från dagens 500 till uppåt närmare 600 militärer nästa år. I uppgörelsen med oppositionen har regeringen infört ett nytt sätt att räkna soldater. Miljöpartiet ställer upp på en ökning.

Foto: SCANPIX

Att styrkan skulle utökas var inte den bild som förmedlades när sexparti-uppgörelsen presenterades i måndags. Men att styrkan blir större framgår av den proposition som regeringen beslutade om i går. Precis som under tidigare år så sägs visserligen att Sveriges styrka ska uppgå till 500 personer. Men genom att lägga till orden ”på plats” öppnar rege- ringen för fler soldater:

”Under 2011 kommer den svenska planerade militära insatsen på plats i Afghanistan att vara cirka 500 personer”, skriver regeringen.

Eftersom den ordinarie styrkan i Afghanistan nästan aldrig varit fulltalig ”på plats” så finns det utrymme att utöka den. Under sex-sju månaders tjänstgöring åker nämligen fredssoldaterna hem på en tvåveckors ”leave” två-tre gånger. Enligt utrikesminister Carl Bildt kan därmed numerären öka:

Annons
X

–Av den formella styrkan är 20 procent aldrig på plats. För att ha en styrka på 500 soldater på plats måste man ha en styrka på 600, säger Carl Bildt.

Orden ”på plats” fanns med i den uppgörelse som regeringen slöt med Miljöpartiet och Social- demokraterna i helgen, men detta har inte uppmärksammats tidigare. En person på regeringssidan med insyn i förhandlingarna säger:

–Oppositionen har fått full information om att formuleringen innebär att styrkans numerär ökar. Det är ingen som har lurat dem.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson bekräftar att det blir en utökning:

  –Det kan gå upp till 550. Vi ska ju ha två sjukvårdshelikoptrar och det innebär ju 30-40 personer som kommer till. De som är avlönade kommer att vara fler än 500. Men de som är nere i Afghanistan ska inte vara fler än 500, säger Peter Eriksson.

  Han utesluter inte att det kan bli en ökning till uppåt 600 avlönade militärer.

  Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin hänvisar till utrikestalesmannen Urban Ahlin som SvD inte kunnat nå. Vänsterledaren Lars Ohly anser att sexparti-uppgörelsen går tvärtemot hans egen linje att trupperna ska dras hem så tidigt som möjligt nästa år.

  Försvarsmakten begärde för över ett år sedan att öka styrkan till 565. År 2011 behövs bland annat fler soldater för att köra stridsfordon och obemannade små spaningsflygplan.

  Kostnaden för Afghanistan- truppen beräknas 2011 bli 1,9 miljarder kronor. Det är en ökning med 419 miljoner kronor jämfört med i år. Liksom tidigare ska riksdagen godkänna att styrkan i en akut kris kan förstärkas till maximalt 855 personer.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X