Annons
X
Annons
X

Fler svenskar flyttar västerut

Antalet svenskar som jobbar i Norge fortsätter att öka. 80000 svenskar har idag ett norskt personnummer. Det handlar inte längre bara om sjuksköterskor och servitörer. Även på chefsnivå blir svenskar vanligare.

[object Object]
Svenskarna Erik Roth och Johan Swärd jobbar båda på chefsposition på Posten i Norge. Från takterassen på sin arbetsplats har de en fantastisk utsikt över Oslo. Foto: ANDREA GJESTVANG

UTLANDSJOBB

– Det bästa med att jobba i Norge? Takterassen på Postgirobygget, skämtar Johan Swärd. Tillsammans med kollegan Erik Roth har vi tagit oss till toppen av det som fler gånger utpekats som Norges fulaste hus, men som samtidigt har Oslos bästa utsikt.

Johan är direktör för hälsa, miljö och säkerhet, i Norge kallat HMS-direktör, och Erik är direktör för organisationsutveckling, båda på Posten i Norge. Deras arbetsplats ligger några våningar ned, på 18:e våningen. Där arbetar också en tredje svensk chef, Patric Lindgren, med titeln ekonomidirektör division logistiklösningar. Han är emellertid i Stockholm när vi kommer på besök.

– Det blir allt vanligare att möta svenskar i andra jobb än i restaurangbranschen. Jag tror att norsk ungdom kommer att märka av detta på sikt. Fler svenskar kommer hit och tar kvalificerade jobb, säger Erik Roth.

Annons
X

När Uppdrag granskning på SVT skulle syna arbetsinvandringen från Sverige till Norge lyckades programmet hitta den smått osannolika yrkesgruppen bananskalare som arbetade för Bama, ett företag som står bakom ett bananpålägg. Ett pålägg som många norrmän dessutom trodde hade försvunnit för länge sedan.

Det är så långt från Erik och Johans nuvarande jobb man kan komma.

För Erik började Norgetillvaron med samma dröm som driver många andra att flytta till landet.

– Jag var svensk student och sommarjobbade i hotellbranschen i Norge. Jag jobbade i tre månader och hade planer om att resa till USA och Australien för pengarna. Så träffade jag en norsk tjej. Hon ville slutföra sin lärarutbildning så då blev det Trondheim i några år, säger han.

Johan Swärd arbetade i försvaret i Sverige på 90-talet, men beslöt sig för att göra något annat.

– Jag studerade i Norge och USA under fem år och därifrån sökte jag mig till Posten. Det som lockade var storleken på verksamheten och att näringslivet i Norge är stabilt, säger Johan som idag har norsk fru och två barn.

Bägge tycker att det var oproblematisk att flytta till Norge.

– Språket var en utmaning den första tiden, men det gick smidigt att komma in i det norska systemet, säger Johan Swärd.

Ett av de företag som hjälper svenskar som söker sig till Norge är Cribs Norge. Det började som en sajt för att förmedla lägenheter till svenskar i Oslo, men idag är det möjligt att lägga ut sitt CV och söka jobb.

De som besöker sidan kan också svara på enkäter. I en av dem, med mer än 2500 svar, var frågan varför man söker jobb i Norge. 48 procent svarade att högre löner lockade mest, medan 31 procent svarade att bristen på jobb i Sverige var den viktigaste orsaken.

– På chefsnivå är det mer osäkert om det är lönen som avgör. Löner för toppchefer är högre i Sverige, medan mellanchefer tjänar bättre i Norge. Det går en gräns där någonstans, säger Johan Swärd.

De professionella rekryterarna har märkt ett större intresse för Norge, men det räcker inte med att svenskar har ett gott rykte.

– Är man intresserad av ett chefsjobb konkurrerar man med folk som både kan kulturen och språket. Då bör man nog ha en speciell kompetens som det är brist på i Norge för att få jobbet, säger Ronny Persson som äger rekryteringsföretaget Axadana Executive Search.

På NovaAgentum, som är ett nätverk och rekryteringsföretag för ”högpresterande akademiker” inom Norden, ser Stefan Holm en trend mot att fler svenskar söker jobb i Norge.

– Både lönen och erfarenheten att arbeta internationellt lockar. De som blir medlem i Novas nätverk, är ofta rekommenderade av tidigare medlemmar, men det går också att ansöka om medlemskap direkt.

Vid olika events kan medlemmarna komma i kontakt med intresserade företag. Medlemskapet är gratis, men om ett företag rekryterar någon genom nätverket får NovaAgentum betalt för det.

– De som är mest aktiva är norska företag som har verksamhet i Sverige, som Orkla och Schibsted. Vi jobbar nordiskt och våra undersökningar visar att svenskarna lättast flyttar på sig, medan norrmännen helst bor kvar i det egna landet, säger Stefan Holm.

Annons
Annons
X

Svenskarna Erik Roth och Johan Swärd jobbar båda på chefsposition på Posten i Norge. Från takterassen på sin arbetsplats har de en fantastisk utsikt över Oslo.

Foto: ANDREA GJESTVANG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X