Annons

”Fler svenska soldater behövs i Kongo”

KONGO Situationen i Kongo beskrivs som katastrofal. Befolkningen vittnar om mord, våldtäkter och stympningar. Sverige måste nu bidra med truppförstärkningar till FN-styrkan, skriver Cissa WaNumbe och Aleksander Gabelic från Kongos respektive Sveriges FN-förbund.

Under strecket
Publicerad

FN:s informationsavdelning har nyligen publicerat flera oroande notiser om hot mot civilbefolkningen i Demokratiska republiken Kongo, Kongo-Kinshasa. Den 21 december 2009 kom en förfärande rapport från FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter och FN:s mission i Kongo, Monuc, som talar om mord, våldtäkt och stympning av invånare i landet. FN-representanterna ber om omvärldens stöd för att stoppa slakten och ställa de skyldiga inför rätta.

Konflikten i Demokratiska republiken Kongo har pågått i snart tolv år. I tysthet genomfördes ett afrikanskt storkrig med uppskattningsvis 5 miljoner döda under åren 1998–2003. Trots att Kongo med FN:s hjälp har fått flera fredsavtal och demokratiska val har konflikten fortsatt med svåra följder för civilbefolkningen i den östra delen av landet. Särskilt drabbade är kvinnor. Rapporterna om systematiska våldtäkter är många och återkommande.

Annons
Annons
Annons