Annons

”Fler studenter bör få bostadsbidrag istället”

Jacob Adamowicz svarar om studielån och ger andra förslag på bättre möjlighet till boende för studenter.
Jacob Adamowicz svarar om studielån och ger andra förslag på bättre möjlighet till boende för studenter. Foto: Pressbild
Under strecket
Publicerad

Ett tryggt boende är en förutsättning för att kunna studera. Höga boendekostnader är ett stort problem för många studenter, vilket Veidekkes Linda Jonsson lyfte i en debattartikel i SvD. Därför kan vi inte bara fokusera på att bygga nytt och billigt, utan måste anpassa studiemedlet och andra stöd till dagens verklighet.

Att öka andelen studielån, som debattören föreslår, skulle dock skapa mer problem än det löser. När belåningsgraden blir för hög så skrämmer det ofta bort individer från socioekonomiskt svaga hem och hem utan studietradition. Det finns redan tusentals sådana ungdomar varje år som går ut gymnasiet med höga betyg men ändå väljer bort högskolan. Högskolorna kämpar med att rekrytera dem och de behövs för att vi ska klara framtidens kompetensförsörjning. Samhället har inte råd att sätta upp ytterligare hinder för dem, som om bostadsbristen i våra studentstäder inte vore nog.

Annons
Annons
Annons