Fler städer måste evakuera

Under strecket
Publicerad
Annons

Dresden De tyska myndigheterna arbetade under gårdagen för fullt med att evakuera folk från städer längs floden Elbe, vars rekordhöga vattenstånd i kulturstaden Dresden dock föreföll ha kulminerat. På andra håll fortsatte emellertid vattnet att stiga.
Allteftersom vattnet fortsatte att stiga nedströms i Elbe inriktades hjälpinsatserna mot kemifabrikstaden Bitterfeld, ”Europas mest nedsmutsade stad”, där en miljökatastrof hotar om en dammanläggning intill de många fabrikerna skulle brista. Under natten till lördagen evakuerades stadens 16 000 invånare.
Omkring 10 000 soldater deltog tillsammans med tusentals frivilliga i ansträngningarna att hejda vattenmassorna i regionen med hjälp av barriärer byggda av sandsäckar.
Enligt experterna är alla farliga kemikalier i vad som var Östtysklands största kemicentrum i tryggt förvar. Miljövännerna menar dock att företagen försöker dölja riskerna.
Runt staden Torgau tvingades 8 000 människor lämna sina hem och ytterligare flera tusen runt Magdeburg skulle evakueras
enligt myndigheterna.

Annons

Uppströms i Elbe föreföll faran ha kulminerat, den första goda nyheten på en tid för invånarna i den svårt drabbade staden Dresden. Trots det något hoppfullare läget var ännu i går den historiska gamla stadsdelen med alla kulturminnesmärken dränkt i smutsbrunt vatten sedan Elbe nått en nivå på 9,4 meter.
Myndigheterna sade dock att stadens konstskatter och arkitektoniska mästerverk trots allt räddats undan bestående skador.
Omkring 40 000 Dresdenbor var hemlösa och ytterligare 100 000 hade fått tillfälligt tak över huvudet i andra städer och byar längs den översvämmade floden. Halva staden var strömlös under natten mot lördagen och bristen på dricksvatten och mat var stor.
Den senaste tidens ösregn har också lett till att vattennivån i floden Donau börjat stiga alarmerande och blivit ett hot mot Budapest. Vattennivån väntas kulminera i dag eller i morgon. Myndigheterna uttryckte dock försiktig optimism om att stadens fördämningar mot floden som är tio meter höga ska förslå, trots
att vattennivån i Donaus övre lopp nått rekordhöjder.
Även i Kroatien steg vattennivån i Donau oroväckande och bland annat ett zoo i staden Ojisek kom i farozonen.
Personal från svenska Räddningsverket har nu anlänt till Tjeckien, där vattennivåerna börjat sjunka men faran ännu inte är över, för att hjälpa till.
Svenskarna befinner sig i staden Ustí nad Labem åtta mil norr om Prag, säger Räddningstjänstens insatsledare Bo Andersson till TT. Ustí är en industristad med 200 000 invånare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons