Annons
X
Annons
X

Fler spädbarn drabbas av kikhosta

Antalet fall av kikhosta i Stockholm har ökat tydligt de två senaste åren. Detta trots att alla barn vaccineras.

– De som drabbas är framförallt barn i åldrarna noll till fem månader, säger Tiia Lepp, på Folkhälsomyndigheten.

Barn vaccineras mot kikhosta vid tre, fem och tolv månaders ålder. På bilden Leo, blott en vecka gammal när bilden togs.

Barn vaccineras mot kikhosta vid tre, fem och tolv månaders ålder. På bilden Leo, blott en vecka gammal när bilden togs. Foto: Yvonne Åsell

Utan vaccin kan kikhosta vara en livsfarlig sjukdom. Symptomen är kraftig hosta som kan leda till andnöd. Sedan 1996 vaccineras alla barn vid tre, fem och tolv månaders ålder inom barnvaccinationsprogrammet, där förutom kikhosta även difteri, stelkramp och polio ingår.

Trots det insjuknade förra året 464 personer i hela landet. En stor andel, runt 24 procent, var mellan noll och fyra månader gamla. Det var en minskning av kikhostefall i riket jämfört med 2014, men i Stockholm kunde man se en tydlig ökning – från 150 fall 2014 till 168 fall i fjol. Även Jämtland har haft en kraftig ökning av fall av kikhosta, medan man i andra landsting har sett en minskning.

Tiia Lepp, utredare vid Folkhälsomyndigheten förklarar att det inte är ovanligt med stora skillnader inom landet och att bakteriella sjukdomar brukar gå i vågor, det är en naturlig fluktration. Samtidigt har det rapporterats en ökning av kikhosta i flera andra länder som USA och Danmark, och Folkhälsomyndigheten håller koll på utvecklingen.

Annons
X

Majoriteten av de som drabbas av kikhosta är små barn mellan noll och fem månader.

– Skyddet är inte fullgott efter en dos, men vi har sett att förloppet inte blir lika allvarligt om man blir sjuk efter den första sprutan, säger Tiia Lepp.

De två senaste åren har tre barn dött till följd av kikhosta, vilket innan dess inte hänt sedan 2008.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De barn som har dött har varit mellan noll och fem månader, säger Tiia Lepp.

  En studie från USA har visat att effekten av vaccinet minskar efter fem till sex år, vilket Tiia Lepp säger kan stämma. I dag får barn en påfyllning av vaccinet i fem- eller sexårsåldern, men de barn som är födda 2002 eller senare kommer också att få en femte dos när de är runt 15 år.

  – Men framförallt vaccinerar vi för att skydda de allra minsta, det är för dem som sjukdomen är riktigt farlig, säger Tiia Lepp.

  Annons

  Barn vaccineras mot kikhosta vid tre, fem och tolv månaders ålder. På bilden Leo, blott en vecka gammal när bilden togs.

  Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X