Annons

Fler satsar på svensktillverkad halloumi

På bilden tillverkas eldost vid Soldattorpets mejeri i Hyby. Nu presenterar ännu ett svenskt mejeri alternativ till den cypriotiska halloumin. Arkivbild.
På bilden tillverkas eldost vid Soldattorpets mejeri i Hyby. Nu presenterar ännu ett svenskt mejeri alternativ till den cypriotiska halloumin. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Ännu en svensk producent slår sig in på den lukrativa halloumimarknaden.

Norrmejerier och Ica siktar på att den svensktillverkade osten ska finnas i butiker under nästa höst.

Under strecket
Erik Paulsson Rönnbäck / TT
Publicerad

Svenskarna har tagit den cypriotiska halloumin till sitt hjärta på senare år, och fler livsmedelsproducenter vill föga förvånande vara med och dela på pengarna. Den salta och proteinrika osten med tuggmotstånd lyfts ofta fram som ett grillvänligt alternativ till kött och passar därför lakto-ovo-vegetarianer, men den har också kritiserats av bland andra Världsnaturfonden WWF för hög antibiotikaanvändning i samband med djuruppfödningen på Cypern.

Under det senaste året har flera svenska alternativ till den varumärkesskyddade halloumin presenterats, bland dem finns Sveriges Gårdsmejeristers eldost, samt mejerierna Dalsspiras och Nablus grillostar.

Annons
Annons
Annons