Annons
X
Annons
X

Fler romer har registrerats

Ytterligare ett register – den här gången med 997 personer, de flesta med romska namn – finns hos Skånepolisen, uppger
Dagens Nyheter. Även här är många barn, 106 av dem under tio år.

Efter gårdagens avslöjade om ett sökbart olagligt register över mer än 4 000 romer förnekade Skånepolisen kännedom om att det skulle finnas fler sådana listor.

Av TT
(uppdaterad)

Vissa personer förekommer i båda registren, men i de flesta fallen är namnen olika. Det mindre registret ligger på samma ställe som det stora, i en mapp döpt till ”Kringresande” i Skånepolisens datasystem. De registrerades personnummer, adresser och släktband är bokförda.

Soraya Post – internationellt känd expert på frågor som rör mänskliga rättigheter – är en av de 997 personerna som registrerats i det andra registret.

– Jag är född här. Det är mitt land, det här. Jag är helt ostraffad och har till och med föreläst för polisen om mänskliga rättigheter! Det som polisen har gjort är ovärdigt ett demokratiskt samhälle, säger Soraya Post till DN.

Annons
X

Sverige och många andra länder har tidigare fördömt Italiens Silvio Berlusconi och Frankrikes Nicolas Sarkozy för särbehandling av romer.

– Nu kan man inte skylla på Sarkozy eller Berlusconi eller Ungern längre. Det här är inte ”där borta” – det är här. En svensk myndighet som ska ge medborgarna trygghet har registrerat oss!

Redan i slutet av 1990-talet avslöjades att polisen i Skåne sorterade uppgifter om romer för sig. Och i flera andra fall har Skånepolisen varit i blåsväder för hur människor med en icke-svensk etnisk bakgrund behandlats och omnämnts.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Under 2009 kom det ut att namnen ”Neger Niggersson” och Oskar Neger” använts i utbildningsmaterial på myndigheten. I samma veva blev det känt att piketpoliser under kravaller kallat misstänkta för ”apejävel” och ”blattejävlar”

  – Det är inte så att alla poliser är rasister. Men det är en konservativ och trög organisation. Normen är fortfarande en vit, medelålders heterosexuell man, säger polisen Jeanette Larsson till DN. Hon föreläser i värdegrundsfrågor och har tidigare arbetat som värdegrundsutbildare hos Skånepolisen.

  Efter avslöjandet på måndagen anmälde Skånepolisen sig själv. En utredning har inletts av överåklagaren Mats Åhlund på riksenheten för polismål, som anser att det finns anledningar att misstänka brott. Även diskrimineringsombudsmannen (DO) utreder ärendet.

  Anmälningar av det stora registret - som omfattade 4 029 personer -gjordes också på flera andra håll, bland till justitiekanslern (JK) och Datainspektionen.

  Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) understryker efter uppgifterna om Skånepolisens register att etnisk registrering inte är tillåten i svensk lag.

  – Det är bra att polischefer nu anmäler sig själva och jag noterar att rikspolischefen har varit mycket tydlig. Det finns all anledning att välkomna det. Låt oss nu också se att det följs av att man gör de förändringar som visar att man gör rätt, säger Reinfeldt på besök i FN i New York.

  Just att reagera kraftigt är ”det första sättet att säkerställa att vi tar de här uppgifterna på allvar”, säger Reinfeldt på frågan om det behövs särskilda insatser för att återupprätta romernas förtroende för polisen.

  Han ser nu fram emot att det följs upp så att registrering inte förekommer.

  Reinfeldt håller med om att omfattningen på registret tyder på att det inte har upprättats i en handvändning. Han vill dock inte dra slutsatsen att det saknas kontrollmekanismer eller att det vittnar om en särskild kultur hos polisen.

  Tipsa SvD om registreringarna mailto:webbredaktion@svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X