Annons

Fler rattfulla kommer undan i coronatider

Risken för rattfulla att åka fast har minskat sedan coronapandemin slog till.

Inga stickprovskontroller görs längre och de anmälda rattfylleribrotten har minskat kraftigt under våren och försommaren.

Under strecket
Cecilia Klintö / TT
Publicerad

Utandningsprovet ses som ett riskfyllt moment när en pandemi härjar. Därför provtar tull, polis och kustbevakning nu bara om direkt misstanke om rattfylleri finns. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Det ligger nära till hands att tro att det är fler rattfulla ekipage som kommer in på våra vägar nu", säger Oscar Lindvall, tillförordnad chef för tullkriminalen i södra Sverige. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen fortsätter att utföra trafikkontroller i samma utsträckning som tidigare, men arbetssättet har förändrats, berättar Tobias Bråhammar, kommunpolis i Malmö. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Vi gör alkoholutandningskontroller då misstanke uppstår, inte rutinmässigt, det är det som är den stora skillnaden", säger Tobias Bråhammar, kommunpolis i Malmö. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Det ligger nära till hands att tro att det är fler rattfulla ekipage som kommer in på våra vägar nu, säger Oscar Lindvall, tillförordnad chef för tullkriminalen i södra Sverige.

En av Tullverkets uppgifter är att göra utandningskontroller på lastbils- och personbilsförare i hamnarna och vid Öresundsbron.

Annons
Annons
Annons