Annons
X
Annons
X

Fler poliser till Stockholm

Stockholmspolisen har beviljats förstärkning genom Rikspolisstyrelsen (RPS). Det innebär man börjat mobilisera poliser från Västra Götaland och Skåne som sannolikt börjar jobba i Stockholm redan i dag.

Västerortspolisen Rissa Seidou var ute på Husby torg i måndags för att prata med Husbyborna.
Västerortspolisen Rissa Seidou var ute på Husby torg i måndags för att prata med Husbyborna. Foto: LEIF R JANSSON

Igår berättade Ulf Johansson, biträdande länspolismästare i Stockholm, för SvD att man höll på att inventera hur stort behovet av förstärkning. Stockholmspolisen bedömer att de inte klarar av upploppen, som nu rasat fem nätter i rad i och omkring Stockholm, själv. Nu har en begäran skickats till RPS, och den har godkänts.

– Det finns alltid en beredskap med poliser från Stockholm, Västra Götaland och Skåne. De ingår i den nationella förstärkningsresursen. Så det blir poliser från Skåne och Västra Götaland som nu får komma till Stockholm, säger Carolina Ekéus, pressekreterare vid Rikspolisstyrelsen.

När sådant väl är igång går det fort.
Varg Gyllander

Annons
X

Enligt Varg Gyllander, presschef på Stockholmspolisen, kommer förstärkningen sannolikt att sättas in redan idag om det behövs.

– När sådant väl är igång går det fort, säger han.

Också Kjell Lindgren, pressinformatör på Stockholmspolisen, säger att förstärkning kommer att anlända under dagen och troligen sättas in redan ikväll.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Sen är det inte säkert att just de poliserna kommer att jobba med det här som vi kallar social oro i olika områden. De sätts in där de behövs, säger han.

  Hur många extra poliser som sätts in vill polisen inte svara på. Kjell Lindgren kan inte heller säga hur länge poliserna från andra delar av landet blir kvar, men enligt honom kan det bli ett tag.

  – Vi har mycket som händer i länet framöver, säger Kjell Lindgren.

  Det handlar bland annat om olika fotbollsevenemang, eventuella oroligheter i samband med nationaldagen 6 juni och prinsessan Madeleines bröllop den 8 juni.

  Upploppen i och kring Stockholm har pågått fem nätter i rad. I natt greps 13 personer och brandkåren åkte på runt 70 utryckningar. I Älvsjö brann det i en närpolisstation och flera butiker vandaliserades. Det var också oroligt i bland annat Rinkeby, Tensta och Skärholmen.

  Mer om oroligheterna i Stockholm

  Läs även

  ”De ökande klyftorna chockerande” svd.se ”Släpp revolutionsromantiken” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Västerortspolisen Rissa Seidou var ute på Husby torg i måndags för att prata med Husbyborna.

  Foto: LEIF R JANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X