Annons
X
Annons
X

Fler poliser sätts in mot fildelare

Polisen storsatsar på kampen mot fildelare. Minst 15 poliser ska nu arbeta med att utreda upphovsrättsbrott och hjälpa de två specialåklagare som sedan tidigare finns tillsatta.

Kampen mot den illegala fildelningen har blivit en prioriterad fråga för regeringen. Den 1 januari 2008 tillsattes den första specialåklagaren för upphovsrättbrott och några månader senare utsågs ytterligare en specialåklagare.

Men det har inte räckt – och åklagarna har flera gånger uttryckt frustration över att polisens resurser inte räcker till för att utreda fildelnings- och upphovsrättsbrott.

– Det finns exempel där vi har fått lägga ner utredningar eftersom vi inte har kunnat säkra bevisningen tillräckligt snabbt, säger Henrik Rasmusson, en av två specialåklagare som i dag leder utredningarna, till P3 Nyheter.

Annons
X

Som en följd av detta krävde regeringen i polisens regleringsbrev för 2009 svar på en rad frågor. Det handlar bland annat om vad polisen gör för att effektivisera och vidareutveckla bekämpningen av så kallade immaterialrättsliga brott.

Dessutom ville regeringen ha svar på vad polisen gör för att underlätta åklagarnas arbete och se till att de får de polisresurser som krävs.

Svaret kommer nu: polisen tillsätter minst 15 poliser som ska hjälpa åklagarna i utredningarna kring upphovsrättsbrott. Fem tjänster tillsätts i Stockholm, fem i Göteborg och fem i Malmö.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har ju fått i uppdrag av regeringen att vidta åtgärder för att effektivisera insatserna mot fildelning. Därför har vi redovisat att storstadsmyndigheterna kommer att ta ett större ansvar och ha minst fem utredare på respektive myndighet som kan hantera de här frågorna, säsger Stefan Eurenius, sektionschef på Rikspolisstyrelsen, till SvD.se.

  I dag har Rikskriminalpolisen nio utredare som arbetar med barnpornografibrott och ett hundratal specialutbildade utredare ute i landet som vid behov kan hjälpa till i utredningar kring sexuella övergrepp mot barn på internet.

  Att polisen nu också satsar på brott mot upphovsrätten ser dock inte Stefan Eurenius som något dramatiskt.

  – Det här är inget konstigt och ingår egentligen bara i vår vanliga verksamhet. Vi har ju redan till exempel särskilda bedrägeriutredare och folk som arbetar med narkotikabrott,säger Stefan Eurenius och fortsätter:

  – Nu är ju fildelning i och för sig en känslig fråga, men det här är egentligen inte mer knepigt än någon annan brottslighet vi har skyldighet att utreda. Och redan tidigare har vi disponerat våra resurser där det behövs.

  Enligt regleringsbrevet skulle åtgärderna presenteras den 1 mars i år och arbetet med att stärka polisens resurser har redan påbörjats. Ansvaret ligger på polismyndigheterna i de tre storstadsregionerna.

  Samtidigt betonar polisen att satsningen inte enbart handlar om fildelning, utan om alla brott mot upphovsrätten, oavsett om det handlar om piratkopierade märkeskläder eller musik och film på internet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X