Annons
X
Annons
X

Fler pojkar än flickor säljer sex

Det är vanligare att 19-åriga svenska pojkar har sålt sex än att jämnåriga flickor har gjort det. Det visar samstämmiga enkätundersökingar i Sverige, Norden och Baltikum. Men manlig prostitution är ett dolt problem som varken polis eller socialtjänst arbetar med.

När HD-domaren Leif Thorsson dömdes för att ha köpt sex av en ung studerande riktades intresset mot den okända manliga prostitutionen.

– Vi måste lyfta den här frågan och medvetandegöra problemet. Man kan inte blunda för att en stor del av de här killarna är belastade med asocialitet och psykisk ohälsa, säger Carl Göran Svedin, professor i barnpsykologi i Lund.

Carl Göran Svedin och hans kolleger utomlands har gjort undersökningar där gymnasieelever får frågan om de har sålt sex. Från vissa länder är siffrorna ännu preliminära. Men den samstämmiga bilden i enkäterna är att fler unga pojkar än flickor har sålt sex. Carl Göran Svedin talar om en pionjärforskning.

Annons
X

– Och vi vet ännu inte vad som händer när pojkarna blir äldre. Det är möjligt att de slutar sälja sexuella tjänster. Men vi vet också att manlig prostitution är mer dold och mer diskret.
Frågan ställs faktiskt inte i enkäten, men forskarna utgår från att pojkarna framför allt sålt sig till andra män.
Agneta Borg, chef för socialtjänstens
prostitutionsenhet i Stockholm, tror att den absoluta majoriteten av dem som säljer sex är kvinnor.

– Den kvinnliga prostitutionen är också enklare att se, tydligare. Först de senaste tre-fyra åren har vi observerat ett antal yngre män i gatuprostitutionen, kanske fem-sex stycken totalt.

Anders Gripenlöf, chef för Stockholmspolisens prostitutionsgrupp anser att det finns ett 20-tal män i Stockholm som yrkesmässigt prostituerar sig, 50 stycken i hela Sverige. Och polisen prioriterar inte frågan.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Våra resurser räcker inte. Den kvinnliga prostitutionen är lättare att ägna sig åt. Det skulle gå flera dagar innan vi hittade något fall av manlig prostitution, under den tiden hinner ingripa mot flera av kvinnliga.
  Att manlig prostitution skulle vara mindre farligt eller mindre skadligt avfärdar Anders Gripenlöf.

  – Det tror jag inte. Dem som jag har pratat med var rena vraken, med missbruk och psykiska prob-lem.

  Snabba anonyma sexkontakter är en vanlig del av den manliga gaykulturen. Därför är det svårt
  för polisen att skilja prostitution från kontaktsökande på de mötesplatser dit män som vill ha sex med män går. Exempelvis i parker och på klubbar.
  Liksom när det gäller kvinnorna sker en stor del av den manliga prostitutionen på internet. Det finns flera kontaktsajter för homosexuella. Önskemålen och erbjudandena är många gånger rakt på sak.
  Men att köpa sex är förbjudet enligt lag och enligt reglerna blir den som ertappas med försök avstängd från sajten.
  Att internet spelar en avgörande roll framgår både av en svensk och en dansk undersökning som presenterades på en konferens om manlig prostitution 2003. Den svenska delen är gjord av Niklas Eriksson, magister i socialt arbete i Malmö. Han är besviken över att det praktiska sociala arbetet inte alltid formas efter verkligheten.
  Sexköpslagen är könsneutral och förbjuder köp både av kvinnor och män. Men den ingår i ett sammanhang som präglas av perspektivet att kvinnor är offer för könsmaktsordningen. Män som offer är svårt att få in i den bilden.


  Analysen kring könsmaktsordningen är viktig, men om den drivs alltför stringent och ensidigt kommer den att dölja andra viktiga delar av verkligheten. Fler perspektiv måste användas för att se och förstå helheten, säger Niklas Eriksson.

  Svårt hjälpa prostituerade män svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X