Fler överlevande söker hjälp

Behovet av psykiskt stöd har snarare ökat än minskat för dem som drabbades av tsunamin. Sex månader efter flodvågen är chockfasen långt ifrån över för många drabbade. - Behovet av psykologiskt stöd är betydligt större än det såg ut från början, säger överläkaren Kristina Brandänge, ansvarig för samtalsgrupperna på Ersta diakoni i Stockholm.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kristina Brandänge har aldrig varit i Thailand, ändå finns det en thailändsk ort hon ständigt lever med: Khao Lak.

– Khao Lak är ett ord som gör ont, säger hon när vi träffas på hennes trivsamt inredda mottagning i Gamla stan i Stockholm.
Åtskilliga gånger i veckan sitter hon och lyssnar till de överlevandes berättelser från mardrömmen i Khao Lak och andra platser i Thailand. Det mest smärtsamma tycker hon är föräldrarnas berättelser. De vars barn slets ur deras armar och försvann i vågen. De som försökte skydda sina barn men misslyckades.
Samtidigt som de måste leva med det egna traumat är de uppfyllda av sorgen och saknaden efter barnen. Att så få barn ännu har identifierats gör att sorgeprocessen i många fall stannar upp. Det är svårt att gå vidare innan man som förälder fått all möjlig visshet om vad som hänt ens barn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons