Fler nya män tar plats i styrelserna

Det blir inte många nya kvinnor i börsbolagens styrelser i år. Det visar SvD Näringslivs genomgång av de stämmokallelser som hittills presenterats. Av årets nya ledamöter är fler än dubbelt så många män. ”Förändringsarbetet har gått väldigt långsamt”, säger Carina Malkow Lundberg, ägaransvarig på Folksam.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
RICHARD DREW
Foto: RICHARD DREW
Annons

Det rör på sig i storbolagens styrelser inför årets bolagsstämmor. Flera nya, välkända namn har presenterats när nu hälften av bolagen på Stockholmsbörsens storbolagslista har lagt fram sina förslag på styrelser. Men för den som hoppades på att det skulle bli mer jämställt i styrelserna ser det mörkt ut. Visserligen har många nya kvinnonamn presenterats, men i många fall föregås det av att en kvinna också lämnar samma styrelse.

SvD Näringsliv har gått igenom de kallelser som hittills trillat in och de visar att netto tillkommer 3 nya kvinnor till storbolagens styrelser. Samtidigt har totalt 8 nya män tillkommit. Efter förra årets stämmor uppgick andelen kvinnliga styrelsemedlemmar till 26 procent av storbolagen. Det hade därmed inte rört sig över huvud taget sedan året dessförinnan. Inte heller i år verkar några stora förändringar ske.

Annons
Annons
Annons