Fler nya avtal ska hejda skatteflykt

Nya svenska skatteavtal täpper till hål som utnyttjas för att undgå skatt. Men det är viktigt gå vidare med ökade insatser mot internationell skatteflykt. Det ska inte finnas några säkra hamnar, skriver Henrik von Sydow (M).

Under strecket
Publicerad
Annons

I dag fattar riksdagen beslut som ytterligare försvårar för internationell skatteflykt. Detta när det svenska skatteavtalsnätet byggs ut. Riksdagen röstar i dag om nya skatteavtal med Panama, Seychellerna och Jamaica som därmed öppnas för ökat informationsutbyte med svenska myndigheter. Det är välkommet och viktigt samtidigt som det krävs ännu mer insatser för att tränga tillbaka aggressiva skatteupplägg som hotar välfärdens finansiering och utmanar öppenheten och lika konkurrens i den internationella ekonomin.

I takt med att Sverige tecknar allt fler avtal med så kallade skatteparadis utnyttjar allt fler svenskar möjligheten att göra en frivillig rättelse och betala in utebliven skatt. Riksdagens skatteutskott får rapporter om hur det strömmar in självrättelser till Skatteverket. Totalt har 3800 personer självrättat sedan 2010 och bara under de fyra första månaderna 2013 har 800 självrättelser rapporterats in till Skatteverket. Med detta följer också ett kraftigt ökat nettoinflöde av kapital, främst från Schweiz och Luxemburg men också från länder vi har informationsutbytesavtal med. Med förmögenhetsskattens avskaffande, möjligheten till självrättelser och ökad transparens med nya avtal har omkring 1,3 miljarder kronor återförts från skatteparadis till sparande och investeringar i Sverige.

Annons
Annons
Annons