Annons
X
Annons
X

Fler nickmål än någonsin i EM

Nicka till? Huvudsakligen en god idé. Så här långt i EM har 21 av de 72 målen gjorts med skallen. Det tidigare rekordet (17) sattes i Portugal 2004. Färre tröjdragningar och den nya bollen kan ha hjälpt till.

[object Object]
Italiens Di Natale och Mats Hummels i en nickduell under EM. Foto: JON SUPER/AP

Häften av nickmålen har tillkommit på fasta situationer. Där i trängseln framför mål kan en av anledningarna till huvudspelets framfart kanske skönjas: färre tröjdragningar.

Även om spelare som Vedran Corluka (Kroatien) och John Terry (England) förgäves försökte gå till väders i motståndarnävars grepp har de luftburna attackerna fått bättre betalt.

Uefa:s president Michel Platini tror att det har att göra med införandet av straffområdesdomare.

Annons
X

– Vi växte upp med att dra folk i tröjan på hörnor. Så fort domaren tittade bort skulle du lura honom. Det går inte längre då du så uppenbarligen riskerar att bli upptäckt. Med mer utrymme i straffområdet blir det fler mål, konstaterar Michel Platini belåtet.

Ambitionen att inget ögonpar i domarteamet någon gång ska vara mer än 20 meter från händelsernas centrum har intensifierats med straffområdesdomaren.

Ändå är det många som hävdar att den nya bollen, ”Tango 12”, är den största hemligheten bakom den ökade effektiviteten.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att till och med en målvakt (Tysklands Manuel Neuer) inledde turneringen med att prisa bollen var en indikation på att tillverkaren Adidas träffat rätt.

  Så var inte fallet i Sydafrika 2010 då VM-bollen ”Jabulani” mötte stor kritik för att vara okontrollerbar. Crossbollar och inlägg fladdrade iväg och inget mål gjordes direkt på frispark.

  Inte ens de bästa spelarna tycktes behärska bollen till fulländning. Argentinas förbundskapten Maradona drog visserligen upp en rökare i krysset på träning, iförd loafers rökande en cigarr, men det sade mer om Diegos talang än om bollen.

  ”Tango 12”, som tagits fram av gamle storspelaren (Liverpool) Craig Johnston, är samma grundtyp av boll som användes i Afrikanska Mästerskapen i februari. Turneringen såg fem mål göras direkt på frispark.

  Än så länge under EM har bara Italiens Andrea Pirlo skruvat dit en frispark (förbi Kroatiens Stipe Pletikosa) på liggande boll.

  Sannolikheten är högre att de väl avvägda inläggen framgångsrikt fortsätter att söka vinnarskallar i finalen.

  Annons
  Annons
  X

  Italiens Di Natale och Mats Hummels i en nickduell under EM.

  Foto: JON SUPER/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X