Annons
X
Annons
X

Fler misstänks för assistansfusk

Ännu en anställd på Försäkringskassan har lämnat personuppgifter till assistansbolag. Tv-apparater används som lockbete i kampen om brukarna, säger generaldirektör Ann-Marie Begler.

Av TT
(uppdaterad)

Försäkringskassan har polisanmält ytterligare en anställd som misstänks ha tagit emot mutor för att lämna ut brukares personnummer till ett assistansbolag, samt anmält en företrädare för bolaget. Härvan växer nu till sammanlagt två anställda och två bolag. Enligt kassans generaldirektör Ann-Marie Begler upptäcktes det senare fallet efter att myndigheten kontrollerat vilka anställda som loggat in ovanligt många gånger i databasen. Brottsrubriceringarna är tagande av muta, dataintrång, brott mot tystnadsplikten och tjänstefel, enligt Försäkringskassan.

– De här personerna, det vet vi inte hur många de är, men det är en väldigt liten grupp, och jag menar att vi har en bra kontroll över detta, men det är sådant som ändå inte ska förekomma, säger Ann-Marie Begler.

Assistansbolagen använder personuppgifterna för att kontakta brukarna och förmå dem att byta bolag. Ann-Marie Begler har fått information om att även Försäkringskassans medarbetare har ringt upp brukare, och att bolagen i vissa fall har lockat med tv-apparater eller bättre assistans – som de sedan inte kan leva upp till.

Annons
X

– Risken är att en så bra välfärdstjänst blir ifrågasatt. Sedan ska enskilda brukare inte utsättas för press och påtryckningar av det här slaget, säger Ann-Marie Begler.

Försäkringskassan utreder nu om fler kan vara iblandade. Myndigheten förstärker internutredningen, begränsar tillgången i datasystemen och tar upp frågan ute på arbetsplatserna.

– Grunden i problematiken är att det finns någon som vill ha uppgifterna, och att vi har anställda som väljer att lämna ut dem, säger Ann-Marie Begler.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X