Annons

”Fler måste få utbilda sig under arbetslivet”

Foto: Sam Edwards/Caia Image/TT

Ny teknik och globalisering har skapat en arbetsmarknad som ständigt ställer nya och högre krav. Framför allt behövs tre reformer av utbildningssystemet för att alla ska ha ett arbete att gå till på framtidens arbetsmarknad, skriver representanter för parterna inom välfärdssektorn och Omställningsfonden.

Under strecket
Publicerad

Arbetsmarknaden förändras i dag i snabb takt. Digitalisering, automatisering och globalisering innebär att jobb försvinner, andra tillkommer och många förändras. Den utbildning vi skaffade i 20-årsåldern och den erfarenhet vi samlat räcker inte alltid för ett helt arbetsliv. Att byta karriär mitt i livet har blivit vanligare och allt pekar på att det kommer att fortsätta så.

Detta har den yngre generationen redan tagit till sig. Enligt en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Omställningsfonden tror 67 procent av alla unga i åldern 18–29 år att de kommer att skaffa ett nytt yrke eller en ny utbildning någon gång under sitt arbetsliv. Och av befolkningen mellan 30–49 år tror 53 procent att de kommer att byta karriär.

Annons
Annons
Annons