Fler läkare rädda att bli anmälda

Rädslan för att bli anmäld är så stor att att läkare använder 16 procent av sin tid åt undersökningar som inte är kliniskt motiverade, visar en studie från Sveriges yngre läkares förening (Sylf). Skälet är att läkarna vill minska risken att bli anmälda till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (Hsan).

Under strecket
TT
Publicerad

Flera av Sveriges läkare är så rädd att anmälas till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att de gör undersökningar som inte är kliniskt motiverade.

Foto: JUREK HOLTZER
Annons

– Jag vet inte om det kommer från amerikanska tv-serier, det här att man ska anmäla, man ska stämma och få sin rätt. Då spelar det ingen roll vilka intentioner en läkare hade utan det enda som spelar roll är vad man har gjort, säger underläkaren Fia Klötz till Sveriges Radio Ekot.

Rapporten visar dessutom att allt fler yngre läkare är rädda för att bli anmälda. Över hälften säger sig vara det, vilket är betydligt fler än för åtta år sedan då en likadan studie genomfördes. Rädslan för att bli uthängd inför kollegor och allmänhet får också många att dra sig för att påtala egna eller andras misstag.

Annons
Annons
Annons