Annons

”Fler läkare behöver leda sjukvården”

Björn Eriksson, hälso- och sjukhusdirektör i Region Stockholm, och Tina Crafoord, ordförande för Sveriges läkarförbunds chefsförening, Region Värmland.
Björn Eriksson, hälso- och sjukhusdirektör i Region Stockholm, och Tina Crafoord, ordförande för Sveriges läkarförbunds chefsförening, Region Värmland. Foto: Privat

Det är ytterst oroande att de medicinskt kunniga i mindre utsträckning tycks vilja axla rollen som chef i sjukvården. Pandemin har visat hur viktigt det medicinska ledarskapet är, skriver Björn Eriksson och Tina Crafoord.

Under strecket
Publicerad

Att vara ledare i vården är som att leda en teater. Fullt av stjärnor, kreativa begåvningar och specialister som ska leda till ett sammantaget resultat. Då uppstår frågan vem som leder teatern bäst? Är det någon från professionen som kliver fram och axlar ansvaret, som ju också inkluderar att leda personalfrågor, investeringar, driftsbudgetar, avtal och administration. Eller är det bättre att det är en duktig administratör som kan allt om ledarskap, hålla budgetar och driva utvecklingen men däremot saknar kompetensen och erfarenheten från verksamheten man är satt att leda?

Problemet för både teatern och vården är ju att den som har ägnat lång tid åt sin utbildning och ännu längre tid för att få nödvändig erfarenhet har ju gjort det just för att den vill ägna sig åt sin profession. Men de som är duktiga på att leda andra inom professionen måste vara beredda att ta mindre tid för att vara kliniskt verksamma och mer tid för att axla ett chefskap.

Annons
Annons
Annons