Annons
X
Annons
X

Fler kvinnor siktar mot styrelsejobb

Allt fler kvinnor går Styrelseakademiens utbildning för styrelseuppdrag. Det visar en genomgång akademien just har gjort. Förra året var det över 450 kvinnor som deltog i föreningens certifieringsutbildning för ledamöter, en rekordhög siffra.

[object Object]
Suzanne Sandler, VD på Styrelseakademien Sverige. Foto: FOTO MARIA LINDWALL

Intresset för att jobba i styrelser ökar ständigt. Förra året satte sig drygt 1 100 personer i skolbänken för att genomgå föreningens utbildning. Cirka 40 procent av deltagarna var kvinnor. Det visar den rapport som Styrelseakademien inom kort lägger fram.

Styrelser och styrelsearbete har fått ökat fokus i media och många inser att det behövs teoretiska kunskaper för att möta de förväntningar som finns på ledamöterna idag, enligt Suzanne Sandler, VD på Styrelseakademien Sverige.

– Det finns helt enkelt en ökad medvetenhet om att kraven är höga. Och det här vill man vara förberedd på genom att gå vår styrelseutbildning, säger hon.

Annons
X

Det handlar om en grundutbildning där man går igenom styrelsens inriktning, styrning, bemanning och arbetssätt. I Stockholm, Mittsverige och Örnsköldsvik var det fler kvinnor än män som förra året genomgick certifieringsutbildningen.

– Det är ju jätteroligt att vi får in så mycket kvinnor i de här sammanhangen, utbildningen ökar deras attraktivitet på området. Det borde också öka förutsättningarna för att det även blir fler kvinnor i styrelserna så småningom. Men utbildningen innebär också att vissa inser att de ännu inte är mogna för att sätta sig i en styrelse, även det är en insikt, säger Suzanne Sandler.

Styrelseakademien har bildat en Kandidatbank, en databas där alla som kan ta uppdrag kan registrera sig. Just nu finns 1 189 personer i Kandidatbanken, varav 31 procent är kvinnor. Flest registrerade kandidater finns i Stockholm, Skåne, Sydost och Västsverige.

– Alla företag som söker ledamöter kan skicka in en profil till Kandidatbanken och sedan kan de som är registrerade och tycker att de uppfyller kraven söka det aktuella uppdraget, säger Suzanne Sandler och fortsätter:

– Vi har fantastiskt duktiga personer i den här banken. 97 procent av dem har erfarenhet av styrelseuppdrag och många har även suttit som ordförande. Jag hoppas att fler kvinnor får chansen att testa på ordförandeuppdraget. Här finns det fortfarande en ängslan hos många som rekryterar ledamöter, som jag tycker är beklaglig.

Under 2011 ökade antalet medlemmar i Styrelseakademien med 21 procent. Ökningen är en fördubbling jämfört med föregående år. Antalet kvinnor i föreningen överstiger 1 300. Flest nya medlemmar tillkom i Stockholm, Skåne, och Sydost. I dagsläget har Styrelseakademien 4 497 medlemmar.

Annons
Annons
X

Suzanne Sandler, VD på Styrelseakademien Sverige.

Foto: FOTO MARIA LINDWALL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X