Fler kvinnor blir lastbilschaufförer

Det är bredden inom yrket som lockar. Sedan är det kul att köra, säger Alice Haraldsson som går ett transportprogram i Kungälv.
Det är bredden inom yrket som lockar. Sedan är det kul att köra, säger Alice Haraldsson som går ett transportprogram i Kungälv. Foto: Adam Ihse/TT

Transportbranschen behöver anställa 50 000 lastbilschaufförer de kommande tio åren och det kommer att bli allt vanligare med kvinnor bakom ratten. På många gymnasieskolor med transportprogram är 40 procent eller mer tjejer.

– Jag tänker faktiskt inte på att yrket är så mansdominerat, säger Alice Haraldsson som går på Mimers Hus gymnasium i Kungälv.

Under strecket
Björn Ewenfeldt/TT, Adam Ihse
Publicerad
Det förekommer negativa kommentarer, men många är jättepositiva till att fler tjejer kommer in i transportbranschen, säger Alice Haraldsson.

Det förekommer negativa kommentarer, men många är jättepositiva till att fler tjejer kommer in i transportbranschen, säger Alice Haraldsson.

Foto: Adam Ihse/TT
Annons

Bristen på chaufförer har i flera år varit ett stort problem för transportbranschen. Fördelen är att den som i dag utbildar sig till lastbilschaufför är närmast garanterad jobb. Arbetstillfällen finns över hela landet.

Att lockropen från branschen fått genomslag märks på landets gymnasieskolor med fordons- och transportprogram, där antalet sökande ökat med 25 procent jämfört med förra året. I dag är nästan en fjärdedel av eleverna i årskurs 2 tjejer, visar en enkät från Transportfackens Yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA). För fem år sedan var den siffran 16 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons