Annons
X
Annons
X

Fler krishärdar ökar asyltrycket

Migrationsverket skruvar upp prognosen för antalet förväntade asylsökande till Sverige rejält. Nu räknar myndigheten med 80 000 i år, en ökning med drygt 30 procent.

Av TT
(uppdaterad)

– Situationen är extrem, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

I den förra prognosen från Migrationsverket i april bedömdes antalet som söker asyl i Sverige för 2014 bli 61 000. Nu höjs siffran till 80 000 och myndigheten lämnar utrymme för att siffran kan bli så hög som 89 000.

Främsta orsaken till ökningen är Syrienkriget, men flera separata konflikter bidrar till de ökade flyktingströmmarna.

Annons
X

– Vi har Syrien, Irak, Eritrea men också Somalia och Afghanistan kvar. Det är också oroligt i Ukraina och Gaza. Migrationsfrågan är mycket mer komplex än tidigare, säger generaldirektör Anders Danielsson.

Två av de 80 000 är bröderna Imad och Fayz Zam Zam från Syrien. Det är tidig morgon och de köar utanför Migrationsverket i Malmö tillsammans med ett 40-tal andra.

– Det känns jättebra nu, vi är äntligen framme, säger Fayz Zam Zam och ler stort.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Imad Zam Zam arbetade som mekaniker innan han flydde och Fayz Zam Zam studerade bokföring och information.

  De släpptes av någonstans i Skåne dagen innan, med instruktioner om hur de med tåg skulle ta sig till Malmö. De har färdats 17 dagar på ett lastbilsflak från Grekland. Nästan hälften av de 34 resenärerna avvek längs vägen då påfrestningarna blev för stora, berättar han.

  – En familj med barn fick gå av i skogen i Albanien, det var för svårt för dem, säger Fayz Zam Zam.

  Nu hoppas bröderna få stanna, arbeta och ta hit sina föräldrar och bröder som nu lever farligt på turkiska gränsen till Syrien.

  Migrationsverket ska rekrytera och arbeta i skift för att pröva nya asylansökningar. Men väntetiderna kommer ändå att öka.

  – Vi kommer inte att klara de tre månader vi har i dag, det kommer att ta betydligt längre tid. Det handlar så klart om resurser, men man utbildar inte nya utredare i en handvändning, säger Danielsson.

  Redan i dag är det stor brist på bostäder.

  – Det blir ingen klang- och jubelföreställning. Det blir fortsatta tillfälliga boenden och direktupphandlingar, säger Danielsson.

  Han säger att boendefrågan är ett samhällsansvar och inte bara Migrationsverkets.

  – Utifrån den politik och lagstiftning som Sverige har i dag kräver det också att nationen säger ”okej, nu gör vi detta så bra vi kan”.

  Tobias Billström är inte överraskad av den förväntat dramatiska ökningen av asylsökande.

  – Situationen är extrem. Men även om prognosen nu skrivs upp så är bedömningen att vi har beredskap för att hantera det.

  Han är kritisk mot många kommuners ovilja att ta emot flyktingar.

  – När många människor kommer till ett land på kort tid så blir det ansträngda förhållanden. Men regeringens linje är konsekvent och tydlig: Vi ska ställa upp på de människor som har ett skyddsbehov.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X