Annons

”Fler hundar kräver tydliga riktlinjer”

Foto: Martina Holmberg/TT

Fler och fler pälsdjur finns i samhället – och de tas oftare med till platser som allergiker inte kan undvika. Därför behövs gemensamma riktlinjer så att allas hälsa kan värnas, skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Läshundar, assistanshundar och vårdhundar har viktiga uppdrag i skola, vård och omsorg, men människor med hundallergi kan försämras med allergiska ögon-, näsbesvär och astma.

Det är idag vanligare än någonsin med pälsdjur i vårt samhälle. En undersökning av Agria från 2017 visade att det då fanns 881000 hundar och 1441000 katter i landet och siffran är sannolikt ännu högre idag. Pälsdjur i samhället begränsar tillgängligheten för människor med svårare allergi när husdjur i ökad utsträckning tas med till butiker, restauranger, hotell, skolor och vårdinrättningar – platser som personer med allergi inte kan undvika. Även antalet arbetande hundar som assistanshundar och tjänstehundar inom vård, omsorg och skola, ökar. Hundar som kan ha viktiga uppdrag men som ger upphov till betydande allergisymtom hos personer med hundallergi. Vi behöver tillsammans bygga ett samhälle där båda dessa behov får plats.

Annons
Annons
Annons