Fler hade kunnat åtalas i muthärva

92 personer åtalas i den stora muthärvan kring Systembolaget. Många andra kommer undan därför att brotten är för gamla eller för små. Men bara uppmärksamheten kring härvan har haft avsedd preventiv effekt, enligt åklagarna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Strax före klockan nio i går, en halvtimme före utsatt tid, lämnades åtalet i den stora mututredningen in till Stockholms tingsrätt. Samtidigt anlände den del som berör butikschefer i Skåne till Helsingborgs tingsrätt.
Utredarna, med projektchefen kriminalinspektör Jan Lehtinen, och inhyrda specialister inom revision och datateknik har haft ett omfattande arbete. Sammanlagt består förundersökningen av 5 400 sidor.
Systembolaget har ställt material till förfogande men mycket har också skaffats genom husrannsakningar hos leverantörsbolagen.
Förhören med alla misstänkta har genomförts i omgångar och tagit tid. Ett problem med att utreda mutbrott är att alla inblandade, muttagare och bestickare, begår brott och därför inte är så intresserade av att berätta något.
Enligt vice överåklagare Ewa Nyhult är det få som erkänt brott.

– Det finns några få som erkänt att det tagit emot något som måste vara mutor. Men de flesta har andra förklaringar och beskrivningar av det som hänt, säger hon.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons