Fler företag ska betala för utsläppsrätter

I dag har nästan 180 olika branscher tillgång till gratis utsläppsrätter i EU:s handelssystem – i Sverige får företagen många fler än de använder. Nu föreslår EU-kommissionen att fler företag ska få betala mer för sina utsläpp.

Publicerad
Helen Axelsson, energi- och miljödirektör på branschorganisation Jernkontoret.

Helen Axelsson, energi- och miljödirektör på branschorganisation Jernkontoret.

Foto: Jernkontoret
Annons

Förra året tilldelades svenska företag gratis utsläppsrätter från EU:s handelssystem motsvarande nästan 28 miljoner ton koldioxid – drygt 8 miljoner ton mer än vad de faktiskt släppte ut. I höst ska EU reformera systemet och kommissionen föreslår att fler företag ska betala mer för sina utsläpp.

Att EU:s handelssystem för utsläppsrätter inte har fungerat som det var tänkt är uppenbart. I dag är utsläppsrätterna många och billiga (priset har pendlat runt 50 kronor per ton koldioxid den senaste tiden, men har nu stigit till drygt 65 kronor efter att kommissionen presenterat sina förslag), vilket gör systemet tandlöst för att minska utsläppen av koldioxid inom EU. Målet är att EU ska minska sina utsläpp med 40 procent till år 2030. I förra veckan presenterade EU-kommissionen därför flera åtgärder för att systemet ska få avsedd effekt och göra att företag satsar på förnybara bränslekällor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons