Fler företag flyttar tillverkning till Sverige

Alltfler svenska tillverkningsföretag flyttar om sin produktion i lågkostnadsländerna. Och i takt med att löner stiger och kostnader för logistik ökar, så väljer en del företag också att flytta hem till Sverige igen, enligt ny forskning.

Under strecket
Publicerad
INGVAR KARMHED
Foto: INGVAR KARMHED
Annons

Outsourcingtrenden är fortfarande starkast. Det konstaterar Lars Bengtsson som är professor i industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle. Men för första gången ser han nu också att andra trender börjar urskilja sig bland svenska tillverkningsföretag. I två studier har Lars Bengtsson i samarbete med forskarkollegor vid andra lärosäten undersökt sammanlagt 260 svenska tillverkningsföretag med fler än 25 anställda. De har studerat företagens inköpsstrategier och hur företag flyttat ut eller omlokaliserat sin produktion före och efter år 2010. Resultaten pekar på att ett antal svenska företag nu börjar integrera verksamheter under eget tak. Som ett led i det här plockar en del företag också ”hem” sin produktion till egna anläggningar i Europa – eller till Sverige. Det sistnämnda är en trend som är betydligt starkare idag än för 7-8 år sedan, menar Lars Bengtsson.

– Ja, när lönekostnader stiger, som det till exempel har gjort i Kina, och logistikkostnader blir allt viktigare så får en del företag allt svårare att dra fördel av låga löner, för de väger inte längre upp andra kostnader.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons