Fler flyktingar får inte förlora sina liv

**Medan tusentals människor flyr inbördeskrig, svält, förtryck och umbäranden, så ägnar sig såväl EU som EU:s medlemsländer åt att titta på, skriver Elisabeth Dahlin, Rädda Barnen.

Under strecket
Publicerad

Om inte vi i Europa gör något finns inget som talar för att inte ännu fler kommer att förlora sina liv i vågorna, skriver Elisabeth Dahlin, Rädda Barnen. Bilden visar flyktingar vid Porto Empedocle på Sicilien, räddade av italienska kustbevakningen.

Foto: CALOGERO MONTANALAMPO/AP
Annons

Återigen har en fruktansvärd katastrof inträffat på Medelhavet. I söndags, ett dygn efter att en överlastad båt lämnat Libyen omkom 400 flyktingar under överfarten till Europa. Många av dem var barn. De gör sällskap med de cirka 3 500 människor som gick samma öde till mötes under förra året. Tyvärr finns i nuläget inget som talar för att antalet som riskerar sina liv kommer att minska. Och om inte vi i Europa gör något finns heller inget som talar för att inte ännu fler kommer att förlora sina liv i vågorna.

Faktum är att medan tusentals människor flyr inbördeskrig, svält, förtryck och umbäranden, så ägnar sig såväl EU som EU:s medlemsländer åt att titta på. Eller att sätta upp nya hinder. Det är oacceptabelt och inte i linje med EU:s grundläggande värderingar att vi tillåter flyende kvinnor, män och barn att dö på Medelhavet.

Annons
Annons
Annons