Annons

Nya siffror: Fler får cancer av asbest

Asbest användes tidigare inom byggindustrin, som till exempel i stålkonstruktioner, golv, väggar och kakelfog, med anledning av sina tekniska egenskaper.
Asbest användes tidigare inom byggindustrin, som till exempel i stålkonstruktioner, golv, väggar och kakelfog, med anledning av sina tekniska egenskaper. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Asbestrelaterade cancerformer har ökat på senare år - trots att asbest förbjöds i Sverige 1982. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

Publicerad

Fallen av dödlig lungsäcks- och bukhinnecancer, som enligt forskarexpertis nästan uteslutande är asbestrelaterad, har ökat något under de senaste åren. 2013 drabbades 137 personer av dödlig cancer, orsakad av asbest. Det visar siffror från Socialstyrelsens cancerregister, som Dagens Arbete tagit fram.

– Jag hittar ingen annan förklaring än att folk fortsätter att exponeras för asbest, säger Gunnar Hillerdal, lungläkare på Karolinska universitetssjukhuset och expert på asbestrelaterad cancer, till tidningen.

Annons
Annons
Annons
Annons