Annons

Fler får asyl efter kuppförsöket i Turkiet

Turkiets regering anklagar den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen för att ligga bakom kuppförsöket 2016. Gülen nekar och Turkiet – som vill se honom utlämnad från USA – har inte lagt fram några konkreta bevis. Arkivbild.
Turkiets regering anklagar den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen för att ligga bakom kuppförsöket 2016. Gülen nekar och Turkiet – som vill se honom utlämnad från USA – har inte lagt fram några konkreta bevis. Arkivbild. Foto: Chris Post/AP/TT

Kuppförsöket i Turkiet och dess hårdföra efterspel har fått oppositionella att söka skydd i Sverige. Förra året bifölls nästan två tredjedelar av asylansökningarna från turkiska medborgare och många som fick uppehållstillstånd har kopplingar till Gülenrörelsen, enligt Migrationsverket.

Under strecket
Sofia Eriksson / TT
Publicerad

Oro för politisk förföljelse, fördjupad misstro gentemot rättsystemet, ekonomisk kris och ett försämrat företagsklimat har fått hundratusentals medborgare att vända Turkiet ryggen sedan kuppförsöket i juli 2016. Undantagstillstånd utfärdades och president Recep Tayyip Erdogan har sedan dess slagit ner brett mot sina meningsmotståndare – vilket bland annat har drabbat anhängare till den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen som mot sitt nekande anklagas för kuppförsöket.

Utvecklingen har fått tusentals att lämna landet i hopp om en bättre framtid, bland annat i europeiska länder som Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Och bland dem som lämnar Turkiet av ekonomiska skäl hoppas vissa också på så kallade guldvisum, det vill säga en möjlighet till medborgarskap eller uppehållstillstånd i utbyte mot investeringar, i Grekland, Portugal och Spanien.

Annons
Annons
Annons