Annons
X
Annons
X

Fler fall av mässling i Järna

Antalet bekräftade mässlingsfall i Järna, Södertälje, är nu uppe i sju. Och siffran befaras stiga.

Av TT
(uppdaterad)

Två av de insjuknade är unga vuxna och fem är barn. Viruset hade förts med en person som varit utomlands.

– Den personen hade varit i Indien. Men en stor bidragande orsak till att få mässling just nu är faktiskt om man rest i Frankrike. Där har en stor epidemi pågått det senaste året, säger överläkare Helena Hervius Askling vid Smittskydd Stockholm.

Fler fall väntas i Järna då området har en relativt låg andel vaccinerade mot mässling, 88 procent jämfört med över 95 procents täckning i riket.

Annons
X

– Det är många i just det här området som tagit ställning mot vaccination och inte vill vaccinera sina barn, säger Helena Hervius Askling.

Järna är centrum för antroposoferna, och antroposofisk medicin är emot allmänna vaccinationer.

Hervius Askling understryker att de som bor i Järna eller besökt Järna på sista tiden inte behöver känna oro.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De flesta i Sverige har ett bra skydd, antingen genom naturlig immunitet då man haft mässling i barnaåren eller är vaccinerad. Men om man saknar skydd och är gravid, har ett nedsatt immunförsvar eller har ett barn som ännu inte vaccinerats och träffat en mässlingsjuk bör man söka sjukvård för att få förebyggande behandling så snart som möjligt.

  I Sverige infördes allmän vaccination mot mässling 1982. Vaccinet ges vid två tillfällen, när barnet är 18 månader och vid sex-åtta års ålder. Har man haft mässling är man immun mot sjukdomen livet ut.

  Det är känt att antroposofiskt inriktade läkare ifrågasatt nyttan med vaccination av barnsjukdomar, och bland annat hävdat att mässling kan ha en positiv effekt på barnets utveckling, medan barn som vaccinerats löper större risk att drabbas av allergier.

  Men Kristian Holmberg, husläkare vid den antroposofiskt inriktade husläkarmottagningen Vidarkliniken i Järna, vill inte tala vare sig för eller emot vaccinering.

  – Vår uppgift på vårdcentralen är att ge så korrekt information så möjligt. Sedan måste föräldrarna själva fatta beslut.

  TT: Vad är antroposofernas inställning till att vaccinera mot mässling?

  – Det är säkert en bra fråga att ställa, men det är inte min uppgift att svara på det.

  TT: Du är ordförande i Läkarföreningen för antroposofiskt orienterad medicin. Har inte den en ståndpunkt?

  – Det är mycket möjligt att vi diskuterat det, men har inte någon bestämd, gemensam ståndpunkt. Det är en fråga för varje läkare.

  TT: Vad är din ståndpunkt i så fall?

  – Jag som husläkare har att i första hand ha kontakt med familjerna till mässlingsfallen och bevaka att det inte uppstår komplikationer, samt att erbjuda vaccination till alla som frågar efter det och behöver det.

  Södertälje TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X