Annons

Inga Sanner:Borgardottern som blev kommunistisk buddhist

Att hon var kvinna, mor till sju barn och borgerligt uppfostrad hindrade inte Kata Dalström från att bli en av det tidiga 1900-talets ledande socialistiska – och snart även kommunistiska – agitatorer. Hennes liv och outtröttliga kamp för rättvisa tecknas i en ny biografi av Gunnela Björk.

Under strecket
Publicerad

Kata Dalström (1858–1923).

Foto: Stockholmskällan

Gunnela Björk är docent i historia vid Örebro universitet och har tidigare bland annat skrivit en biografi över Margaret Thatcher.

Foto: Martin Henningsson

Kata Dalström agiterar.

Kata Dalström (1858–1923).

Foto: Stockholmskällan
Kata Dalström (1858–1923).
Kata Dalström (1858–1923). Foto: Stockholmskällan

När den radikala agitatorn Kata Dalström avled i december 1923 var det flera tusen människor som följde hennes kista till begravningsplatsen i Solna. 100-årsdagen lär inte få samma uppmärksamhet. Dalström tillhör helt klart en annan tid än vår och många kan nog känna visst främlingskap inför en tid som, åtminstone fram till första världskriget, präglades av en så stark tro på att allt var möjligt, att samhället skulle bli allt bättre och människorna både godare och lyckligare. För många som levde då kom drömmarna till uttryck i ett starkt socialt engagemang. Kanske ser vi idag på dessa människor med lite höjda ögonbryn och något nästan medlidsamt i blicken. Kanske betraktar vi drömmarna inte bara som naiva utan rentav farliga, som något som har banat väg för senare tiders förtryck och totalitära samhällssystem. Men kanske kan vi också hämta inspiration från dessa gångna tiders eldsjälar.

Annons
Annons
Annons