Fler blir sjuka av stress på jobbet

På nära fyra av tio företag förekommer sjukskrivningar där arbetstiden är orsaken. Jämfört med föregående år har antalet arbetsplatser där medarbetare sjukskrivs på grund av arbetsrelaterad stress ökat. Vi vill därför se en tydlig skärpning av arbetsmiljöarbetet ute på företagen, skriver Cecilia Fahlberg, förbundsordförande Unionen.

Under strecket
Publicerad

Den flexibilitet som till exempel mobiler och bärbara datorer bidrar kan göra att kraven på tillgänglighet utanför arbetstid ökar, skriver Cecilia Fahlberg.

Foto: JESSICA GOW/SCANPIX
Annons

Att få må bra både på och av jobbet borde vara en självklarhet. Medarbetare, företag och samhälle är alla vinnare när arbetsmiljön är god. Ändå är verkligheten på våra arbetsplatser många gånger en annan visar Unionens arbetsmiljöbarometer som presenteras idag. I undersökningen har över 2700 arbetsmiljöombud på arbetsplatser i nära nog alla branscher över hela landet besvarat frågor om arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete.

Resultaten i vår nya undersökning visar att det finns stora brister i arbetsmiljön, att utvecklingen av det systematiska arbetsmiljöarbetet har stagnerat och att medlemmarna inte upplever några tydliga förbättringar av arbetsmiljön. Årets arbetsmiljöbarometer fokuserar även denna på arbetstid, ett angeläget ämne för tjänstemän i det privata näringslivet.

Annons
Annons
Annons