Annons

Fler blir offer för trafficking i Europa

Trots att deadline har passerat har 21 av 27 EU-länder inte infört det nya, starkare EU-regelverket mot människohandel. Enligt nya siffror som släpps i dag växer dessutom antalet traffickingoffer dramatiskt, samtidigt som allt färre av slavhandlarna döms, skriver EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Under strecket
Publicerad

Under mina år som EU-kommissionär har jag sett en avgörande förändring ske i kampen mot vår tids slaveri, trafficking. Vi har börjat diskutera detta på allvar.

För några år sedan agerade en del ledande politiker i EU-länderna som om problemet inte existerade, eller i alla fall inte existerade i deras land. Jag fick höra att bara ”vissa kvinnor” drabbas, eller att det mest var ett problem i EU:s grannländer. Sedan dess har Europas politiker förstått slavhandelns verkliga omfattning. De har insett att både män, kvinnor och barn säljs som varor inom och över gränserna i Europa, och att ökat internationellt samarbete är det enda sättet att komma åt den organiserade brottslighet som ligger bakom denna vidriga handel.

Annons
Annons
Annons