Annons
X
Annons
X

Fler bilbränder i fattiga områden

Om andelen unga och andelen människor med försörjningsstöd är hög i en kommun eller stadsdel ökar risken för bilbränder, visar ny forskning. Eva Andersson, docent i kulturgeografi, menar att boendesegregationen måste brytas för att förhindra uppblossande upplopp.

Stockholm har skakats av bilbränder tre nätter i rad.
Stockholm har skakats av bilbränder tre nätter i rad. Foto: MALIN HOELSTAD

De senaste dagarna har bilar brunnit och stenar kastats i Husby och flera andra förorter i Stockholm. Det som förenar kommuner med relativt många bilbränder, som forskarna använder som indikator på upplopp, är att det råder hög boendesegregation.

– Vi har använt ett isoleringsindex där man tittar på hur stor sannolikhet det är att träffa på en utrikes född när man går i ett område. I de områden där det är högre sannolikhet att träffa utrikes födda är det högre risk för bilbränder, säger Eva Andersson, docent vid kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet.

Hon har tillsammans med Bo Malmberg, professor vid samma institution, forskat kring segregation och upplopp. Men bara för att de hittat ett samband mellan segregation och upplopp, behöver det inte vara det som förklarar varför de sker.

Annons
X

– Det som förklarar varför när vi räknar på det här är om det finns en stor andel unga vuxna på 15 till 24 år och att en hög andel av föräldrarna har försörjningsstöd. De två faktorerna behövs för att det ska bli många bilbränder.

Det finns tusen problem som ligger i botten.
Jerzy Sarnecki, kriminolog

Enligt henne sammanfaller ofta hög segregation i ett område med de här faktorerna. En orsak till att bilarna oftare brinner på de platserna tror Eva Andersson kan vara att det uppstår en kritisk massa med unga människor som känner att de har små resurser.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om man ska försöka sig på en tolkning kanske de ser på sin framtid på ett annat sätt än ungdomar i andra områden, med mindre framtidshopp, säger Eva Andersson.

  Nyligen skrev SvD om att inkomstklyftorna växer snabbast i Sverige. Enligt en rapport från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD har Sverige rasat från första till 14 plats i rangordningen över jämlika länder.

  – Sådana klyftor lär drabba vissa delar av Stockholm mer än andra. När det blir hårdare regler kring att få ut vissa bidrag påverkar det vissa områden, medan andra märker av jobbskatteavdraget mer, säger Eva Andersson.

  Vad ska man göra för att få stopp på upploppen?

  – Man måste ta tag i och motverka boendesegregationen. Om det är en mindre andel unga och färre med försörjningsstöd uppstår inte den kritiska massa som behövs, säger Eva Andersson.

  Också kriminologen Jerzy Sarnecki lyfter fram sociala problem bakom upplopp.

  – I grund och botten ligger arbetslöshet, dåliga skolresultat, bristen på framtidstro, allmän avoghet och aversion mot samhället med polisen som dominerande myndighet — en myndighet som uppfattas uppföra sig överlägset och kränkande. Det finns tusen problem som ligger i botten och skapar förutsättningar för busarna att sätta i gång.

  Mer om oroligheterna i Stockholm

  Annons
  Annons
  X

  Stockholm har skakats av bilbränder tre nätter i rad.

  Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X