Annons

Fler behöver få chans att nyttja nätet

Över 1,3 miljoner vuxna svenskar använder inte internet alls eller ytterst lite. Nu krävs insatser från flera håll för en ökad delaktighet. Det är en förutsättning för ett fungerande samhälle för de som blir äldre. Det skriver företrädare för kampanjen Digidel, som arbetar ideellt för ökad delaktighet på nätet.

Under strecket
Publicerad

Internet öppnar en värld av möjligheter och gör livet mer praktiskt och kostnadseffektivt. I Sverige har utvecklingen gått fort; en överväldigande majoritet av befolkningen använder internet. Många är mycket avancerade användare och ”lever sina liv” på internet, andra kanske nöjer sig med att deklarera, köpa biljetter och lösa korsord på nätet. Att så många är på nätet ökar verksamheternas intresse av att använda det. Kontakter över internet premieras framför kontakter genom traditionella kanaler. Bankärenden har blivit dyrare för den som inte använder internet och det blir allt vanligare att man får betala för upplysningar via telefon. Fakturor via post kostar pengar, rabatter finns bara på nätet och att vänta en halvtimma på att komma fram till Telia är inte en olyckshändelse – kunden ska välja internet. Logiken är inte märkvärdig – de traditionella kanalerna blir för dyra.

Undersökningen
Svenskarna och internet mäter Internetavändningen i befolkningen från 16-99 år. 2011 var det 1,33 miljoner vuxna svenskar som inte använde internet eller gjorde det mycket sällan. Man ska dock veta att det finns ett ganska stort mörkertal eftersom undersökningen inte når de som inte vill svara, de som inte har telefon och de som inte talar svenska. Antalet som inte använder nätet minskar hela tiden men i avtagande takt.

Annons
Annons
Annons