Fler barn sitter framåtvända i bilen

Allt fler små barn sitter framåtvända i bilen trots att riskerna vid en olycka ökar kraftigt. Att barnen placeras framåtvända i baksätet tros bero på krockkudden i passagerarsätet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Små barn sitter säkrast bakåtvända i en bil. När barn vänds framåt i bilen ökar risken för svåra skador och dödsfall fem gånger. Ändå väljer allt fler svenska föräldrar att vända barnen framåt, skriver Dagens Nyheter.
Siffror från Väg- och transportinstitutet visar att 71 procent av barn under tre år satt i en bakåtvänd bilstol 1998. 2003 var siffran 59 procent.

Trafikforskaren Maria Krafft på Folksam tror att barnen vänds framåt allt tidigare på grund av krockkudden i framsätet. Kudden går inte att koppla ur i vissa bilar och de flesta bilfabrikanter rekommenderar att barnen sitter i baksätet. Där har de svårt att få plats bakåtvända när de blir större. Nu menar forskarna att bilindustrin måste ta sitt ansvar och vända utvecklingen. Folksam har inbjudit till ett möte i mitten av juni där barnsäkerheten i trafiken ska diskuteras.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons