Fler bagerier efter surdegstrend

Antalet bagerier ökar för första gången sedan 1960-talet. Surdegstrenden och ett ökat intresse för kvalitetsmat ligger bakom, enligt Sveriges bagare och konditorer.

Under strecket
Publicerad
FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Annons
FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Under 2010 och 2011 har antalet medlemmar i branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer ökat.

Det är första gången på flera årtionden som trenden med färre och större bagerier bryts.

– Antalet bagerier har minskat sedan 1960-talet, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare och konditorer.

Då fanns omkring 4 700 bagerier i Sverige, i dag är antalet nere under 1 000. Men på senaste tiden har alltså fler har ansökt om medlemskap i branschorganisationen samtidigt som konkurserna har blivit färre.

De nya bagerierna öppnar främst i storstäderna. Martin Lundell tror att de senaste årens trend med surdegsbröd har bidragit, men också ett allmänt ökat fokus på matkvalitet i Sverige.

– Först var det single malt whisky, sedan mörk choklad och därefter olivolja. Nu är det bröd som konsumenterna vill ha koll på, och det gör att bagerierna kan sälja bättre och lite dyrare bröd.

Dessutom är många konsumenter intresserade av närproducerad mat, vilket också hjälper bagerierna enligt Martin Lundell.

LÄS MER: Vill du baka eget surdegsbröd?
Här hittar du tips och recept

Anna de Lima Fagerlind/TT

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons