Kinesisk spelkritik gav aktiefrossa i Sverige

"Det är inte första gången de här beroendeframkallande spelen kritiseras i Kina", säger Tomas Otterbeck, analytiker på Redeye. Arkivbild.
"Det är inte första gången de här beroendeframkallande spelen kritiseras i Kina", säger Tomas Otterbeck, analytiker på Redeye. Arkivbild. Foto: Mark Schiefelbein

Uttalanden i statlig kinesisk media om att onlinespel är ett ”andligt opium” fick kinesiska spelföretag att falla brant på börsen under tisdagen. Signalerna har skapat oro även på den svenska börsen.

Under strecket
Tea Oscarsson/TT
Publicerad
Annons

En tidning som ägs av den kinesiska statliga nyhetsbyrån ”Xinhua” eller ”Nya Kina” publicerade på tisdagen en artikel om spelens inverkan på den unga generationen. I artikeln kallades onlinespelen ett ”andligt opium värt hundratals miljarder”. Artikeln har sedan dragits tillbaka.

Det kinesiska företaget Tencent, som bland annat säljer onlinespel, rasade sju procent kort efter uttalandet. Tencent skrev sedan att de kommer att begränsa speltiden för barn och förbjuda köp i spelen för barn under 12 år, enligt Bloomberg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons